До того ж українці споживають гречаної крупи в декілька разів більше, аніж в інших країнах. У світі одна людина їсть до 1,5 кг гречки на рік, а середньостатистичний українець – 3-4 кг гречаної крупи на рік, каже агронауковець.

Останніми роками в Україні аграрії нарощували посіви гречки. Якщо у 2019-му вітчизняні фермери відвантажили 85 тис. тонн цієї крупи, у 2021-му вже 110 тис. тонн. Попри складну посівну в умовах війни, велику кількість замінованих полів, які неможливо обробляти, українські аграрії засіяли достатньо гречки, переконаний Микола Пугачов. Врожай буде схожим до минулорічного, можливо, на 10-15% меншим. Але для потреб України цього буде цілком достатньо.

– Наш врожай забезпечить до 2,5 кг гречки на одного громадянина. Це не критична ситуація, але потрібно буде дочекатися нового врожаю. Починаючи з вересня, буде стабільність цін – на рівні 65-70 грн за кілограм крупи гречаної. Це якщо будуть проблеми з імпортом. А якщо забезпечимо достатньо імпортної крупи, ціна на гречку може зменшитися до 50 грн за кілограм, можливо, навіть і менше, – прогнозує Микола Пугачов.

Поки чекаємо свого врожаю, купуватимемо іноземну гречку. Раніше ми імпортували багато крупи з агресора Росії, а також Казахстану. Нині мережі шукають нових постачальників. Російську гречку цілком може замінити польська чи литовська, у цих країнах також багато вирощують крупи. Але ціна на імпортну крупу буде високою, адже здорожчало пальне. Доставка імпорту у нас здебільшого автомобільним транспортом. Ціна, ймовірно, впаде наприкінці літа, коли отримаємо врожай української гречки.

Джерело: Факти