Урожайність кукурудзи, за оцінками ННЦ ІАЕ, буде на рівні 61,5 ц/га, або 85% від торішнього рівня. З огляду на збільшення площ під кукурудзою на 9% в порівнянні з 2019-м, прогнозний рівень виробництва кукурудзи складе 33,5 млн т.

«Варто зазначити, що в 2020 році зменшилися площі під соєю та ріпаком, на 17% і 13% відповідно. Зате площа соняшнику збільшилася. Загалом через зменшення врожайності очікується виробництво соняшнику на рівні 14 млн т, сої — 2,8 млн т, ріпаку — 2,6 млн т», – каже Ольга Ходаківська.

За її словами, відбувається зростання цін практично на всі види сільськогосподарської продукції. Так, ціни на пшеницю, жито виросли на 12%, ціна реалізації гречки збільшилася вдвічі. На 10-15% зросли ціни на олійні культури.

«Це певною мірою обумовлено несприятливими погодними умовами в цьому році, який характеризується малосніжною зимою, дефіцитом вологи протягом весняно-літнього періоду, весняними суховіями тощо, – пояснює Ольга Ходаківська. – Хоча в значно меншій мірі, але відображення наклав і карантин, початок якого прийшовся на початок весняної посівної кампанії, що в загальному підсумку вплинуло і на урожай».