Борщ знову дорожчає – Інститут аграрної економіки
НовиниСтаном на кінець жовтня 2014 року вартість українського борщу зросла до 14,52 грн, що на 6,8% більше, ніж у попередньому місяці, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки»,академік НААН Юрій Лупенко.
В основному це відбулося за рахунок зростання цін на перець солодкий (у 1,5 рази), сало-шпиг (на 12%), м’ясо (на 6,1%), часник (на 5,3%), сметану (на 3,1%).
Загалом ціни на овочі «борщового набору» із завершенням овочевого сезону зросли на 8%. Крім вже згаданих перцю солодкого та часнику, подорожчав столовий буряк (на 1,3%). Подешевшали проти вересня лише капуста (на 1,2%) та цибуля (на 2,6%), тоді як ціни на решту овочів, як і інші компоненти борщу, залишилися незмінними.
Зростання цін на овочі вітчизняного виробництва стримує достатня пропозиція на ринку, зазначив експерт.
Вартість «борщового набору» у жовтні 2014 року залишилася меншою, ніж у відповідному місяці 2013 року. Хоча ціни на деякі інгредієнти борщу за рік зросли досить суттєво: на оцет у 2 рази, квасоля та цукор – в 1,7 разу, борошно – у 1,5 рази. Овочева група загалом стала дешевшою на 14,6 %, що і зумовило дешевший борщ цього року.
Традиційно найдорожчий борщ у Києві, де у жовтні він коштував 18,25 грн. М’ясо тут дорожче на 18,6%, а овочі «борщового набору» – на 27,7%, ніж в середньому по країні. Причому капуста в Києві дорожча на 72%, столовий буряк – на 54%, картопля – на 48%, морква – на 41%, а корінь петрушки – удвічі, що свідчить про вищий платоспроможний споживчий попит у столиці, зауважив Юрій Лупенко.