Рентабельність виробництва у рослинництві у 2014 року очікується на рівні 22,1% – Інститут аграрної економіки
НовиниРівень рентабельності виробництва продукції рослинництва очікується 2014 року на рівні 22,1% – майже вдвічі більше, ніж минулого року, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.
За його словами, найбільш рентабельним буде виробництво винограду (63,7%), картоплі (30,7%), сої (30,1%), соняшнику (28,1%) та ріпаку (24,5%).
Рентабельність виробництва зернових виросте порівняно з 2013 роком у12,6 разу і становитиме 18,9%.
За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, серед зернових найбільш рентабельним буде виробництво гороху (29,5%), який торік був збитковим. Високою буде рентабельність проса (28,7%), пшениці (28,5%) та рису (26,1%). Рентабельність ячменю зросте з 0,6% до 16,1%, кукурудзи – з 1,5% до13,0%. Рівень рентабельності менше 10% матимуть гречка (7,9%) та овес (2,8%), виробництво якого торік було нерентабельним (-2,6%).
Рівень рентабельності виробництва овочів становитиме 16,7%, а овочів закритого ґрунту – 5,9%.
Майже у 6 разів порівняно з 2013 роком (2,7%) виросте рентабельність виробництва цукрових буряків – до 15,8%.
Збитковим у 2014 році залишиться виробництво жита, хмелю і сорго – за рентабельності «-17,4%», «-11,6» та «-5,0%» відповідно, зазначив Юрій Лупенко.