2014 року збільшиться собівартість усіх видів агропродукції, крім ячменю, гороху і проса – Інститут аграрної економіки
НовиниЦього року збільшиться собівартість усіх видів агропродукції, крім ячменю, гороху і проса, – показали розрахунки, проведені науковцями Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» за власною методикою. Таку інформацію оприлюднив директор Інституту аграрної економіки, академік НААН Юрій Лупенко.
За його словами, серед сільськогосподарських культур найбільше – у 3 рази порівняно з 2013 роком – підвищиться собівартість плодів.
Суттєво – на 15–16% – зросте собівартість кукурудзи на зерно (на 16,3%), жита (15%), соняшника (15%) та винограду (15,2%).
Підвищення собівартості овочів закритого ґрунту очікується на рівні 12,6%, овочів відкритого ґрунту – 6,3%.
Зростання собівартості зернових прогнозується проти минулого року, в середньому, на рівні 9,6%. У тому числі, овса – на 12,9%, рису – на 12,2%, сорго – на 11,1%. Собівартість гречки підвищиться на 5,7%, пшениці – на 4,7%.
І лише собівартість ячменю, гороху та проса знизиться порівняно з 2013 роком на 1,6%, 16% та 11,8% відповідно.
За прогнозними розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, повна собівартість продукції тваринництва в сільськогосподарських підприємствах зросте по всіх позиціях.
Найбільший рівень зростання очікується при виробництві яєць. Собівартість зросте до 494,0 грн за тис. шт., тобто на 11,8% проти 2013 року.
Собівартість молока зросте на 9,2% порівняно з минулим роком і сягне 332,0 грн/ц.
Прогнозується, що собівартість продукції свинарства зросте до 1689,0 грн/ц, що на 9,0% більше, ніж у 2013 році, поінформував Юрій Лупенко.