«Борщовий набір» розпочав дешевшати – Юрій Лупенко
НовиниУ червні порівняно з травнем 2014 року середні роздрібні ціни овочів «борщового набору» знизилися на 5,8%. Його вартість становила 13,38 грн, проти травневої ціни у 14,21 грн, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.
Внаслідок достатньої пропозиції на ринку ціна на капусту нового урожаю знизилася на 26,2%. Майже на чверть подешевшали солодкий перець (26,5%) та зеленні культури власного виробництва (23,1%), а часник – на 12,5%.
Ціни квасолі та кореня петрушки залишилися без змін.
Разом із тим зросли ціни на овочі урожаю цього року, яких ще недостатньо на ринку. Зокрема, ціна моркви збільшилася на 82,6%, столового буряка – на 64,7%. На чверть – на 25,4% – подорожчала картопля, на 4,8% – цибуля на ріпку.
За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, порівняно з червнем 2013 року, коли «борщовий набір» коштував 9,56 грн, у червні 2014 року середні роздрібні ціни овочів «борщового набору» на продовольчих ринках України підвищилися на 40%.
За словами експерта, найбільше зросли ціни на цибулю ріпчасту – у 3,9 разу, картоплю – у 3,4, моркву – у 2,8, столовий буряк – у 2,6 разу. Квасоля подорожчала на 81,8%, капуста – на 9,9%.
Солодкий перець подешевшав на 5,1%.
Ціни на кріп та петрушку не змінилися.
За прогнозами Інституту аграрної економіки, у липні 2014 року відбудеться подальше здешевлення овочів «борщового набору». Така тенденція спостерігалася і у попередні роки. Зокрема, у липні 2012 року ціни були нижчі за червневі на 12,6%, а у 2013 – на 13,1%, поінформував ЮрійЛупенко.