Продукції тваринництва буде вироблено на 1,4% більше, ніж торік – Юрій Лупенко
НовиниСтан тваринництва, який склався за 5 місяців поточного року, дає підстави прогнозувати обсяги його виробництва за середнім сценарієм, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.
За його словами, валова продукція тваринництва прогнозується на рівні 78,0 млрд грн, що на 1,4% більше за обсяги 2013 року.
Виробництво м’яса (продукції вирощування худоби і птиці) у 2014 році становитиме 3,5 млн т, або на 3,7% більше, ніж торік.
За прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, обсяги виробництва м’яса свиней збільшаться на 6,1% – до 1,1 млн т.
Виробництво м’яса птиці перевищить минулорічні показники на 5,1% і становитиме близько 1,7 млн т.
Очікується зменшення на 2,1% виробництва м’яса великої рогатої худоби – до рівня 660 тис. т, поінформував експерт.
На 19,8% порівняно з минулим роком очікується зменшення виробництва м’яса овець – до 31,2 тис. т. На чверть (26,2%) зменшаться обсяги виробництва вовни – до 2,6 тис. т.
Очікується незначне – на 1,3% – зменшення обсягів виробництва молока до рівня 11,3 млн т.
Прогнозується одержати 19,7 млрд штук яєць, що на 0,6% перевищить минулорічні показники.
Зменшення виробництва прогнозується в основному внаслідок неврахування у 2014 році показників АР Крим, зазначив Юрій Лупенко.
Довідково
Наведені дані отримані із застосуванням методики короткострокового (1–2 роки) прогнозування, розробленої творчим колективом Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» під керівництвом академіка НААН Меселя-Веселяка В.Я. на основі методу адаптивного моделювання.
Апробація методики у 2011–2013 роках продемонструвала незначне відхилення між прогнозними і фактичними показниками, що підтверджує високу достовірність прогнозу.
Науковці здійснюють прогнози за трьома сценаріями – оптимістичним, песимістичним та середнім.