potatЗаборона з боку Російської Федерації на імпорт української картоплі не чинитиме відчутного впливу на загальний обсяг експорту вітчизняної продукції та ситуацію на внутрішньому продовольчому ринку. Таку точку зору висловив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи відповідне рішення сусідньої держави, яке набуло чинності 16 червня 2014 року.

Інфографіка «Виробництво картоплі в Україні»

Україна щороку виробляє понад 20 млн т картоплі, що забезпечує їй місце серед світових лідерів. За даними FAO, у 2012 році, зібравши врожай у 23,3 млн т – 6,4% світового виробництва продукту – наша держава посіла 4-е місце у рейтингу після Китаю, Індії та Російської Федерації, поінформував експерт.

Картопля не належить до основних експортних продуктів України, зазначив науковець. За 2013 рік загальний обсяг її експорту становив 16,3 тис. т на суму 3,1 млн дол США. При цьому близько 5,1 тис. т вітчизняної картоплі імпортувала Молдова, 2,4 тис. т – Боснія та Герцеговина, 1,8 тис. т – Білорусь.
Частка Росії у минулорічному експорті української картоплі була найбільшою – 37,4%. Однак фактичні обсяги поставок становили лише 6,1 тис. т на суму 1,1 млн дол. США, зазначив академік.

До Росії Україна експортує виключно молоду картоплю. Її поставки в Росію протягом січня-травня цього року, за даними Державної митної служби України, перевищили 90% всього експорту вітчизняної картоплі на суму понад 1 млн дол. США.

Картопля, вироблена вітчизняними аграріями, споживається здебільшого на внутрішньому ринку. При цьому продовольче споживання продукту сягає 6 млн т. Понад 5 млн т використовується на насіння. На годівлю тварин іде більше 9 млн т, на переробку – 1 млн т.

Таким чином, втрати вітчизняних аграріїв від заборони імпорту картоплі з України у разі його постійного характеру не перевищуватимуть 1 млн. дол США, підсумував Юрій Лупенко.

Довідка

З 16 червня 2014 року Росія заборонила імпорт української картоплі через виявлення російською стороною карантинно шкідливого організму.