agroholdyng23 квітня 2014 року відбулося засідання Національної аграрної академії наук України, на якому було розглянуто питання про інтегровані аграрні формування та перспективи їх розвитку в Україні.

Директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» (ННЦ «ІАЕ»), академік НААН Юрій Лупенко представив результати досліджень за напрямом «Обґрунтувати теоретико-методологічні підходи до підвищення соціальної спрямованості діяльності міжрегіональних корпоративних агропромислових формувань («агрохолдингів»), проведених науковцями ННЦ «ІАЕ» у рамках виконання Програми наукових досліджень НААНна 2011–2015 роки 39 «Науково-методологічне забезпечення економічних засад конкурентоспроможного аграрного виробництва і розвитку сільських територій».

Завідувач відділу проблем галузевого і територіального управління ННЦ «ІАЕ», академік НААН Михайло Кропивко виступив із співдоповіддю «Про аграрні формування та перспективи їх розвитку в Україні».

На думку науковців ННЦ «ІАЕ», за сучасних умов місією агропродовольчого комплексу України має бути не тільки забезпечення продовольчої незалежності держави і збільшення її експортних можливостей, а й створення економічної основи для підвищення добробуту сільських жителів і розвитку сільських територій.

Агрохолдинги нині є невід’ємною складовою багатоукладного сільського господарства країни. Це висококонкурентні інвестиційно привабливі інтегровані господарські структури нового типу, які вносять значний вклад у забезпечення продовольчої незалежності держави, збільшення її експортного потенціалу, технічне і технологічне переоснащення галузей сільського господарства.

Разом із тим діяльність агрохолдингів має свої негативні сторони, які призводять до зростання соціальної напруги на селі, вимивання коштів із сільських територій.

Для забезпечення належного суспільного контролю за їхньою діяльністю, вважають експерти, доцільно здійснити заходи щодо:

• унормування діяльності аграрних холдингових груп та раціональних термінів оренди земельних паїв;
  • відображення в статистиці показників діяльності підприємств аграрних холдингових груп у рамках окремої групи статистичної звітності.

Науковці розробили цілу низку заходів, спрямованих на посилення соціальної спрямованості діяльності агрохолдингів. Серед них, зокрема, проект Закону України «Про внесення змін до законодавчих актів щодо сільськогосподарської діяльності підприємств, об’єднань підприємств та аграрних холдингових груп».

Водночас, зважаючи на порівняно нижчу дохідність основної маси неінтегрованих сільгосппідприємств традиційного типу, а також фермерських і особистих селянських господарств, необхідно приступити до здійснення реформаційних заходів, спрямованих на розвиток спільної діяльності та кооперації, формування конкурентоспроможних і водночас соціально спрямованих кластерних систем, вважають вчені.

Виступи доповідачів викликали жваве обговорення, в якому взяли участь:

• Віталій Саблук – директор Департаменту економічного розвитку аграрного ринку Міністерства аграрної політики та продовольства України;
  • Василь Ярошовець – Перший заступник голови Аграрного союзу України;
  • Василь Андрійчук − професор кафедри економіки агропромислових формувань КНЕУ, академік НААН;
  • Олександр Коросташов – голова правління сільськогосподарського виробничого кооперативу «Батьківщина», почесний член НААН;
  • Валерій Жук − академік-секретар відділення аграрної економіки і продовольства НААН,член-кореспондент НААН;
  • Петро Саблук − Радник при дирекції ННЦ «Інститут аграрної економіки», академік НААН;
  • Віра Найдьонова – директор Асканійської державної с.-г. дослідної станції Інституту зрошуваного землеробства НААН, почесний член НААН;
  • Святослав Балюк − директор ННЦ «Інституту грунтознавства та агрохімії ім.О.Н.Соколовського», академік НААН;
  • В’ячеслав Власов − директор ННЦ «Інститут виноградарства і виноробства ім.В.Є.Таїрова», член-кореспондент НААН.

Обговоривши питання порядку денного, учасники заходу прийняли відповідне рішення.

У засіданні взяли участь члени Президії НААН та запрошені науковці, а також представники ділових кіл та громадських організацій.