Виробництво валової продукції рослинництва у 2025 році збільшиться на 3,4 % – Юрій Лупенко
НовиниЗа прогнозом науковців Інституту аграрної економіки, виробництво валової продукції рослинництва у 2025 році збільшиться проти показників 2024 року на 3,4 %, переважно за рахунок збільшення обсягів виробництва зернових та зернобобових культур, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко, презентуючи чергову розробку наукового колективу «Прогноз виробництва сільськогосподарської продукції в Україні у 2025 році (лютий 2025 року)».
За його словами, у 2025 році очікується збільшення виробництва зернових і зернобобових культур до 60,0 млн т, що на 7,6 % перевищить торішні показники. Водночас обсяги виробництва основних олійних культур, окрім соняшника, у 2025 році прогнозуються найвищими за останні десять років.
Посівні площі зернових і зернобобових культур залишаться майже на рівні минулого року (+0,2 %). При цьому прогнозується збільшення площ під кукурудзу на зерно (+14,1 %) та сорго (+12,3 %).
Водночас очікується зменшення посівних площ під інші зернові (-16,5 %), а також зернобобові (-27,3 %).
Під технічними культурами площі посівів скорочуватимуться. Зокрема, цього року очікується зменшення площ під соняшником (-2,2 %), соєю (-1,2 %) та цукровим буряком (-8,7 %).
Незначне зростання площ проти 2024 року очікується під картоплею (+0,2 %), овочевими (+2,7 %) та баштанними (+0,5 %) культурами.
За прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, 2025 року проти минулого року зменшиться виробництво озимих зернових на 6,9 %, зокрема, озимої пшениці – на 6,7 %, жита озимого – на 5,9 %, озимого ячменю – на 8,5 %, а також ярої пшениці – на 12,7 % та зернобобових – на 20,3 %.
При цьому очікується зростання виробництва ярих зернових на 18,9 %, включаючи кукурудзу – на 23,5 %, просо – на 21,2 %, сорго – на 20,0 %, а також гречку – на 3,7 %.
Обсяги виробництва олійних культур збільшаться по соняшнику (+2,0 %) та сої (+2,3 %). Водночас зменшаться по ріпаку на 13,1 % внаслідок змін кон’юнктури ринку.
По інших основних сільськогосподарських культурах прогнозується збільшення виробництва проти 2024 року картоплі (+4,2 %), овочів (+5,3 %), продовольчих баштанних (+10,7 %) та винограду (+5,0 %).
Проте 2025 року очікується зменшення проти торішніх показників збору буряку цукрового фабричного (-2,6 %), а також плодів і ягід (-6,6 %).
Втім, прогнозоване виробництво рослинницької продукції у 2025 році дозволить повністю забезпечити внутрішні продовольчі потреби України та зберегти експортний потенціал, підсумував Юрій Лупенко.
Довідка
Прогноз виробництва сільськогосподарської продукції у 2025 році здійснено на підставі фактичних площ посіву озимих та очікуваних посівів ярих сільськогосподарських культур. Для розрахунків використано оцінки Державної служби статистики України щодо обсягів урожаю 2024 року і наявності поголів’я худоби і птиці станом на 1 січня 2025 року.
Показники урожайності сільськогосподарських культур і продуктивності сільськогосподарських тварин та птиці розраховано за розробленою в Національному науковому центрі «Інститут аграрної економіки» методикою з урахуванням впливу кліматичних змін, а також воєнного стану, наслідків бойових дій та окупації окремих територій України.
Науковці здійснюють прогнози за трьома сценаріями – оптимістичним, песимістичним та середнім.