На прилавках побільшало імпортної картоплі. Звідки її везуть і скільки? – коментар Богдана Духницького Експресу
НовиниЗа даними Інституту аграрної економіки, у січні-жовтні до України завезли 24,3 тисячі тонн картоплі. Це на 91% більше, ніж за аналогічний період торік. “Другий хліб” імпортували переважно з Польщі, Єгипту й навіть Азербайджану.
Зростання імпорту фіксується з другого півріччя. Тобто у період, коли стало остаточно зрозуміло, що спека й посуха негативно вплинули на врожай картоплі в нашій країні, — зауважує Богдан Духницький, провідний науковий співробітник відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції ННЦ “Інститут аграрної економіки”. — Окремі фахівці галузі зазначають, що, крім погодного чинника, далося взнаки скорочення площ під картоплею як з боку професійних фермерів, так і господарств населення. Хоча левову частку пропозиції картоплі (98%) забезпечують саме останні.
Надходження імпорту мало би сприяти зниженню цін на картоплю у роздрібних мережах. Адже польська бульба дешевша, аніж вітчизняна. Однак цього не спостерігаємо. Чому?
Б. Духницький: Так, навпаки, нарощування імпорту стало однією з основних причин збільшення ціни на картоплю. Але першочерговим є саме нижчий від очікуваного врожай, що в комплексі з постійним зростанням собівартості виробництва й призвело до таких наслідків.
Ще наприкінці липня цього року кілограм картоплі коштував 12 — 14 гривень, що відповідало минулорічній ціні. А на початку грудня середня вартість овочу на полицях супермаркетів перевищила подекуди 30 гривень. За нашими оцінками, існують передумови для подальшого зростання цін. Але воно буде помірним.
Джерело: Експрес