kava dukhnytskyiБіржові ціни на арабіку стали найбільшими з 2011 року. Інший основний сорт — робуста — цьогоріч уже здорожчав на 40% і має історично максимальну вартість, — говорить Богдан Духницький, провідний науковий співробітник відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції ННЦ “Інститут аграрної економіки”. — За останніми даними Світової організації кави (ICO), у серпні цього року середня ціна кави становила 2,39 долара США за фунт. Це більш ніж у півтора раза перевищило ціну серпня минулого року. 

Незважаючи на нові побоювання щодо обсягів виробництва через погодні негаразди, попередня оцінка ІСО в сезоні 2023/24 залишилась без змін. Загальна пропозиція, яка становить 178 мільйонів мішків вагою по 60 кілограмів, незначно перевищить попит — 177 мільйонів мішків. Отож найближчим часом не має спостерігатись дефіцит кави. З другого боку, проблеми з логістикою на глобальному рівні, включаючи перевантаженість портів, нестачу контейнерів для перевезення морським транспортом, терористичні загрози в Червоному морі, даються взнаки.

І ще одне. Глобальне потепління, як свідчать дослідження фахівців ринку та вчених, може призвести до того, що в 2050 році світ втратить приблизно половину площ, на яких вирощують каву. Оскільки перелік країн, що спеціалізуються на її культивуванні, досить обмежений, а природно-кліматичні умови на цих територіях унікальні, то реальна спроможність компенсувати нестачу виробництва у разі найгіршого сценарію залишається під великим знаком питання.

Джерело: Експрес