v pugachovУзгодження процесу трансформації продовольчих систем України із законодавством ЄС допоможе досягти стійкості до ринкової нестабільності та доступності харчових продуктів для всіх груп населення завдяки створенню «рівних умов гри» в Європі, зазначив старший науковий співробітник Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Володимир Пугачов, виступаючи на організованому Європейським Союзом семінарі «EU-REGION Dialogues on Sustainable Food Systems» – «Діалог Єврорегіону щодо сталих продовольчих систем», який відбувся 27-28 вересня 2023 року у Тбілісі, Грузія.

У своїй доповіді науковець представив особливості України щодо трансформації продовольчих систем, а також визначив безпосередні, середньострокові та довгострокові чинники, що впливають на зміни вирощування та виробництва продовольства в Україні.

Зазначені положення є результатом досліджень науковців Інституту аграрної економіки, який є одним із головних учасників Національного діалогу щодо визначення пріоритетів та дій щодо трансформації продовольчих систем в Україні.

При цьому пріоритети визначені з врахуванням контексті цілей сталого розвитку ООН та узгоджені з процесом євроінтеграції України. Ці пріоритети – здорове харчування, дружнє до довкілля виробництво, стійкість до ринкової нестабільності та доступність харчових продуктів для всіх груп населення.

Семінар мав за мету започаткувати діалог для обговорення існуючих заходів щодо політик сталих продовольчих системи в країнах регіону.

Захід відбувся в рамках реалізації проєкту «Від ферми до виделки», що здійснюється за фінансування Євросоюзу.

У семінарі взяли участь близько 40 учасників: представники Грузії, Албанії, Вірменії, Азербайджану, Боснії та Герцеговини, Косово, Молдови, Чорногорії, Північної Македонії, Сербії, Туреччини та України.