Овочі продовжують визначати цінові тенденції вітчизняного споживчого ринку – Юрій Лупенко
НовиниУ серпні 2023 року зменшення споживчих цін на овочі прискорилось до -37,6 %, тоді як у липні воно складало -18,2 %. Загалом ціни на овочі зменшились на 22,3 % проти грудня та на 25,7 % - проти серпня 2022 року. Це значною мірою сприяло зменшенню споживчих цін на товари і послуги, яке триває вже 2 місяці поспіль: у серпні проти липня – на 1,4 %, у липні проти червня – на 0,6 %. Ще більш відчутно зменшились ціни на продукти харчування – на 3,9 % у серпні проти 2,1 % у липні, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи оприлюднені Державною службою статистики України індекси цін у серпні 2023 року.
За його словами, серед продуктів харчування у серпні зменшились споживчі ціни на фрукти (-4,2 %), масло (-0,9 %), олію соняшникову (-0,5 %), сир і м’який сир (-0,3 %), хліб і хлібопродукти (-0,2 %) та яйця (-0,1 %). ціни на рибу та продукти з риби, які у липні зросли проти червня на 0,7 %, залишились на тому ж рівні.
При цьому, зросли ціни на цукор – на 2,0 % проти 1,2 % у липні, м’ясо і м’ясопродукти – на 1,2 % проти 1,4 %, хліб – на 0,5 % проти 0,3 %, молоко – на 0,2 % проти 0,2 % у липні, макаронні вироби – на 0,1 % проти -0,2 %, зазначив науковець.
За прогнозними оцінками науковців Інституту аграрної економіки, подальше надходження на ринок продукції урожаю 2023 року, в першу чергу овочів та фруктів, продовжить свій тиск на зниження споживчих цін принаймні у вересні, а можливо і в жовтні-листопаді. Водночас ціни на продукти переробки, які більшою мірою залежні від вартості енергоресурсів та мають тривалі терміни зберігання, продовжать своє зростання в перші місяці осені, скоріше за все в незначних масштабах, підсумував Юрій Лупенко.