У 2023 році прогнозується зростання виробництва м’яса птиці – Юрій Лупенко
НовиниЗа прогнозом науковців Інституту аграрної економіки, у 2023 році виробництво м’яса птиці зросте проти попереднього року на 1,1 % – до 1,7 млн т, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко, презентуючи чергову розробку наукового колективу установи «Прогноз виробництва сільськогосподарської продукції в Україні у 2023 році (березень 2023 року)».
Таке зростання очікується на фоні суттєвого зменшення цього виду продукції – майже на 8 % – у 2022 році переважно внаслідок воєнних дій в Україні, зазначив науковець.
Водночас по інших видах продукції прогнозується зменшення виробництва, найбільше – по вівчарству. Зокрема, виробництво вовни, очікується, зменшиться на 30 %.
За оцінками науковців Інституту аграрної економіки, зменшення обсягів виробництва відбудеться також по продукції вирощування великої рогатої худоби та свиней, молоку та яєць. Однак по основних продуктах: молоко, яйця, м’ясо свиней воно збережеться на рівні передвоєнних тенденцій – в межах 2-3 %. Більш суттєвим буде зменшення виробництва продукції вирощування великої рогатої худоби – майже на 12 %.
Загалом за прогнозом науковців Інституту аграрної економіки, виробництво валової продукції тваринництва зменшиться проти 2022 року на 2,2 %, що свідчить про відновлення довоєнних тенденцій розвитку тваринництва після різкого спаду внаслідок окупації та воєнних дій у 2022 році, підсумував Юрій Лупенко.