Виробництво валової продукції рослинництва у 2023 році зменшиться на 2,1 % – Юрій Лупенко
НовиниЗа прогнозом науковців Інституту аграрної економіки виробництво валової продукції рослинництва у 2023 році зменшиться проти показників 2022 року на 2,1 %, переважно за рахунок скорочення обсягів озимої пшениці та кукурудзи, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко, презентуючи чергову розробку наукового колективу установи «Прогноз виробництва сільськогосподарської продукції в Україні у 2023 році (березень 2023 року)».
За його словами, посівні площі зернових і зернобобових культур зменшаться проти минулого року майже на 9 %. Найбільше – під житом та рисом (-20 %); в абсолютних величинах, по пшениці – на 690 тис. га, а по кукурудзі – на 285 тис. га. Причому по останніх – під впливом несприятливої кон’юнктури на ринку, яка склалася внаслідок війни в Україні.
При цьому 2023 року масиви ярих культур зростуть у цілому на 8,2 %, а загальна посівна площа порівняно із попереднім воєнним роком зменшиться несуттєво.
Під технічними культурами площі посівів зростатимуть. Зокрема, цього року очікується збільшення площ під соняшником та соєю – на 10-12 %, ріпаком – на 20 % до попереднього року.
За прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, у 2023 році виробництво зернових і зернобобових культур очікується на рівні 89,0 % проти 2022 року. Виробництво озимих зернових зменшиться проти попереднього року 7,6 %, ярих – на 6,4 %, у тому числі озимої пшениці – на 5,5 %, кукурудзи на зерно – на 9 %.
Найбільший спад прогнозується по виробництву озимого ячменю – на 32,7 %, яке, однак, значною мірою буде компенсоване зростанням по ярому ячменю – на 16,6 %. Також суттєво зменшиться виробництво рису (-28,7 %) та жита (-24,2 %). На 21,5 % можливе зменшення виробництва гречки, однак його обсяги значно перевищать досягнутий у попередні роки рівень: на 24 % показник 2021 року, на 34 % - показник 2020 року, зазначив науковець.
Серед інших культур зменшення прогнозується по картоплі (-3,8 %), плодово-ягідних культурах (-10 %) та винограду (-11,3 %).
Водночас прогнозується зростання проти 2022 року, крім вже згаданого ярого ячменю, по буряку цукровому фабричному – на 12,3 %, насінню соняшнику – на 6,5 %, сої – на 12,2 %, ріпаку – на 9,1 %. Майже на рівні 2022 року – 99 % – збережеться виробництво овочів.
Втім, прогнозоване виробництво рослинницької продукції у 2023 році дозволить повністю забезпечити внутрішні продовольчі потреби України та певною мірою зберегти експортний потенціал, підсумував Юрій Лупенко.