fokus salo_kopytetsНаталія Копитець, провідна наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" додає, що суттєвим фактором, який зумовив ріст цін на м'ясо птиці на 2,0-5,8%, стало підвищення вартості електроенергії. Тобто, спровокована російськими обстрілами криза в енергетиці далася взнаки і тут. Однак Копитець уточнює, що подорожчання курятини також пов'язане з особливостями виробничого циклу: у січні-лютому підприємства нарощують поголів'я курчат-бройлерів для вирощування, а ось із середини березня вже відбуватиметься забій вирощеного молодняку. Відповідно, не виключена стабілізація та корекція цін.

Зі свого боку, завідувачка відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Інна Сало прогнозує, що протягом першого півріччя 2023 року під впливом сезонного чинника очікується зростання цін на фрукти на 10-15% та овочі на 15-20%.

"Загострення енергетичної кризи в країні продовжить негативний вплив на динаміку цін на хліб і хлібні вироби. У березні хліб може трохи подорожчати на 1-3%, а протягом першого півріччя додати в ціні ще 5-10%, — продовжує Інна Сало. — При цьому в березні-квітні ціни на крупи залишатимуться стабільними, проте подальшого здешевлення не буде і протягом першого півріччя крупи можуть навіть подорожчати на 3-5%.

Джерело: ФОКУС