Дороге задоволення: як український борщ стає "золотим" – коментар Світлани Черемісіної Інформаційному агентству УНІАН
НовиниЯк повідомили УНІАН в Національному науковому центрі "Інститут аграрної економіки", борщовий набір в Україні станом на кінець серпня поточного року порівняно з аналогічним періодом 2021 року подорожчав на 60,2% – з 69,76 до 111,78 гривень. А з початку повномасштабної агресії Росії проти України його вартість збільшилась на 22 відсотки – з 91,64 до 111,78 гривень. Максимальну вартість борщу за 2022 рік зафіксовано у червні – аж 118,52 гривні.
За підрахунками науковців, свинина, яка є одним з інгредієнтів борщу, за рік зросла в ціні на 19,8% – з 122,11 до 146,23 гривень за кілограм. І це найдорожчий компонент, без якого страва коштує близько 53 гривень.
За словами науковців "Інституту аграрної економіки", серпень – це розпал сезону збирання врожаю овочів. Тому нині спостерігається зниження вартості цього виду агропродукції, порівняно з липнем, через суттєве збільшення пропозиції, однак в подальшому зростання цін продовжиться.
"Поточне здешевлення овочів є сезонним фактором і буде продовжуватись до жовтня місяця. Той факт, що певна кількість українців виїхали за кордон, також сприяв зниженню цін на сезонні овочі. Але восени витрати на зберігання овочів зростатимуть, очікується збільшення витрат виробників на енергоносії, транспортну логістику, комунальні послуги, електроенергію та інше", - зазначила в коментарі УНІАН провідний науковий співробітник відділу ціноутворення та аграрного ринку "Інститут агроекономіки" Світлана Черемісіна.
За її підрахунками, після жовтня слід очікувати збільшення ціни на 15-20% на всі овочеві групи продуктів.
Джерело: Інформацйне агенство УНІАН