uriadovyi kurierЗворотна торгівля проблематична

«Із точки зору підвищення ефективності логістичних операцій вигідно завантажувати судна в обох напрямках: імпортувати в Україну одну продукцію, а вивозити зерно та продовольство. Але поза тим імпортери мають враховувати дуже високі ризики таких операцій, адже рф уже продемонструвала свою непередбачуваність і нехтування домовленостями. Тому, за прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, надходження імпорту можна очікувати лише через кілька місяців за умови відносно стабільного і безперебійного виконання домовленостей щодо угоди про зерновий коридор», — зазначає заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Микола Пугачов.

Можливе і зростання

Микола Пугачов зауважує, що на очікуваннях щодо угоди про зерновий коридор світові ціни на агропродовольчу продукцію стали знижуватися. Але їхній рівень залишається вищим порівняно з періодом до COVID-19.

Якість не може страждати

Як вважає Микола Пугачов, в умовах низької платоспроможності населення окремі виробники продовольства вдаються до спрощення рецептури продукції, заміни дорогих інгредієнтів дешевшими. Ці заходи справді можуть трохи уповільнити зростання цін, але тільки в короткостроковій перспективі, не знижуючи їх.

«Негативним наслідком такого може бути втрата довіри українців до якості вітчизняної продукції, відмова від неї та заміна імпортною. Внаслідок цього українські виробники можуть втратити конкурентні позиції на власному ринку, що може призвести до банкрутства підприємств», — додає він.

Микола Пугачов упевнений, що доцільно вже зараз орієнтувати владу на розроблення масштабних програм подолання бідності в Україні, зокрема в сільській місцевості. Зменшення попиту через падіння доходів громадян потребуватиме нестандартних програм і заходів.

Джерело: Урядовий кур'єр