miaso"У регіонах безпосереднього вторгнення Росії під загрозою опинилося не лише населення, а й тваринництво та птахівництво, — коментує ситуацію Юрій Лупенко, директор ННЦ "Інститут аграрної економіки", академік НААН.Дуже зворушливо бачити піклування власників про своїх улюбленців, але є й зворотній бік – захисту потребують тисячі, навіть мільйони сільськогосподарських тварин та птиці".

Експерт наголошує, що уваги, передусім, потребують об’єкти промислового тваринництва, де існує велика концентрація поголів’я на невеликій площі в регіонах, де відбуваються воєнні дії. Історично склалося, що заради забезпечення м’ясом, молоком та яйцями мешканців великих промислових центрів, навколо них концентрувалися й великі тваринницькі підприємства. Відповідно, ці потужності зараз опинилися під ударом ворога, який намагається оточити й захопити великі українські міста східної та південної частини країни, а також веде наступальні дії в Київській області і поблизу Чернігова.

Забезпеченість галузі кормами експерти поки оцінюють як задовільну. Юрій Лупенко зауважує, що завдяки минулорічному рекордному врожаю запас кормів на початок року помітно перевищував минулорічний, у тому числі, і по концентрованих кормах, які займають близько 85% кормового балансу.

З ветпрепаратами ситуація неоднозначна, адже їх суттєва частина в Україну імпортується. Однак, на думку Лупенка, на сьогодні мало підстав для дефіциту, який, зазвичай, виникає під час епідемій й локальних інфекційних захворювань.

Як зауважує Юрій Лупенко, поки що молоко, м’ясо та яйця залишаються доступними в Україні навіть у місцях бойових дій за умови доволі незначного зростання цін на продукцію.

Юрій Лупенко нагадує, що протягом останніх років обсяги виробництва м’ясної продукції поступово зменшувалися. Зокрема, за даними Держстату, станом на 1 лютого 2022 року порівняно з аналогічним періодом 2021 року кількість рогатої худоби в Україні зменшилася на 9,7%, свиней на 7,5%, овець і кіз — на 5,1%, свійської птиці — 2%. Тобто, падіння показників галузі відбувалося й без втручання воєнного фактору.

"Скорочення поголів’я, обсягів виробництва й зростання збитковості основних видів тваринницької продукції потребує більш дієвих механізмів підтримки, а для України, де рівень споживання молока та м’яса далекий від раціональних норм, це питання ще більше актуальне", — коментує Лупенко. Експерт зауважує, що сьогодні, в умовах військової агресії, для тваринництва важлива пряма підтримка, направлена на збереження поголів’я, створення нових потужностей, регулювання цін, кредитування тощо.

 

Джерело: Фокус