orig agrotimes_logoПопри підвищення цін на різні товари й послуги (зокрема й на дизельне пальне), послуги з обмолоту зерна в Польщі суттєво не подорожчали, як порівняти з минулими жнивами. Здебільшого постачальники послуг оцінювали гектар збирання (обмолоту) – починаючи від 300 до 400 злотих (2100 – 2800 грн). По воєводствах ціни дещо розрізнялися: в Опольському – 400-410 злотих, у Мазовецькому  – 300-350, у Великопольському – 450, але це вже  з послугою подрібнювання соломи, у Нижньосілезькому – 360-370, в Куявсько-Поморському  – 320 злотих за гектар. Погодинні розцінки були актуальні в регіонах, де переважають дрібні фермери (наприклад у Свентокшиському воєводстві середній обсяг господарства – від 5 до 15 га ріллі).

Усі вищезгадані ціни за обмолот стосувалися комбайнів виробництва Європейського Союзу. Оренда послуги польського комбайна в Нижній Сілезії коштувала приблизно 350 злотих/га, тим часом  в регіоні Ополе одну з найновіших моделей можна було орендувати за 400 злотих/га.  Після раннього збирання ріпаку та пшениці в Румунії польські зернозбиральні комбайни відпрацювали на зборі зернових ранньої групи у себе, в Польщі, а ще потім – навіть у країнах Балтії.

В середньому один потужний комбайн обмолочує приблизно 40 га на день; рекордні результати перевищують 60 га. Продуктивність залежить не тільки від комбайну, але значною мірою від організації роботи в полі та логістики.

В Україні вартість збирання врожаю становила від 800 до 1500 грн за 1га обмолоту. Ціна коливалася залежно від регіону, країни виробника збиральної техніки (Білорусь, Росія, Україна, ЄС чи США), терміну її експлуатації, тощо.

Натомість удвічі нижча ціна в Україні (як порівняти з Польщею) виникла через різницю в зарплаті персоналу (у 2-3 рази), у вартості дизельного пального (до 20%) та в середньому розмірі полів для збирання (краща конфігурація полів), що дало змогу скоротити використання дизельного пального на 1 га збиральної площі збіжжя.

Джерело: AgroTimes