oleksandr-zaharchukУ світовому землеробстві спостерігається стабільне збільшення валових зборів зерна. В Україні пшениця є основною продовольчою культурою, обсяги експорту якої зростають.

У 2020 році під урожай 2021 року в Україні було вироблено та сертифіковано 141,4 тис. тонн насіння озимої м’якої та твердої пшениці. Із цього обсягу ввезено 1,1 тис. тонн посівного матеріалу від іноземних виробників, а 46,7 тис. тонн насіння іноземної селекції було вироблено на території України. Частка насіння вітчизняних сортів за останнє десятиріччя знизилася на 19% й у 2020 році становила 93,6 тис. тонн (66%).

Зауважу, що загальна потреба в насінні озимої пшениці для забезпечення посівних площ, що зайняті під виробничими посівами, становить 1,5-1,6 млн тонн. Вироблений та сертифікований у 2020 році обсяг насіння забезпечує лише 5,8% від загальної потреби (близько 92 тис. тонн). Для порівняння: середньоєвропейський показник –  50%.

У 2020-му на полях України аграрії вирощували 274 сорти озимої м’якої та твердої пшениці вітчизняної селекції та 75 – іноземної  (зокрема,  66 гібридів, вирощених в межах України).

Найбільше кондиційного насіння вітчизняної селекції виробляють у  Харківській (31,6 тис. тонн), Дніпропетровській (11,8 тис. тонн) та Одеській (7,7 тис. тонн) областях. Лідерами з виробництва кондиційного насіння іноземної селекції є Тернопільщина (11,9 тис. тонн), Хмельниччина (8,8 тис. тонн) та Київщина (5,2 тис. тонн). До речі, 80% сертифікованого іноземного насіння, що імпортується з-за кордону, також припадає на Київську область (0,9 тис. тонн).

Серед найпоширеніших на українських полях 468 сортів озимої пшениці (із них 338  українських, що наявні у Державному Реєстрі) найпопулярнішими були Богдана, Новосмуглянка, Астарта, Шестопалівка, Ліра Одеська, Житниця одеська, Катруся одеська, Зиск, Ліга одеська та Щедрість одеська (вітчизняна селекція), а також Кубус, Скаген, Колоніа, КВС Джерсі, Мескаль, Практік, Ребел, Бонанза та Фелікс (чеська й німецька селекція)

ТОВ «Фірма Ерідон», яка сертифікувала на продаж в Україні 5,9 тис. тонн насіння озимої м’якої та твердої пшениці, стала лідером з реалізації посівного матеріалу (4,2% усього сертифікованого обсягу). На другому місці  ТОВ «Астарта сервіс» (5,7 тис. тонн), на третьому – ПАП «Агропродсервіс» (5,6 тис. тонн). 4, 5 та 6 місця в цьому рейтингу посіли компанії  ТОВ “Агроцентр Раївський”  (4,2 тис. тонн), ТОВ «Україна»  (3,1 тис. тонн) та ДПДГ «Реконструкція» СГІ-НЦНС (2,5 тис. тонн). На 7 місці – ТОВ  АФ «Славутич» (2,4 тис тонн),  ПП «Аграрна компанія 2004» – на 8 місці (2,4 тис. тонн), СТОВ «Колос» на 9 місці (2,3 тис тонн) та ПП «Західний Буг» на 10 місці (2,2 тис. тонн).

Загалом 2020 рік був доволі характерним на ринку насіння пшениці. Він продемонстрував підвищення попиту завдяки більшення його споживання холдинговими компаніями та великими й середніми товаровиробниками. Іноземна селекція й надалі поступово витісняє вітчизняну. Крім того, слід зазначити низький рівень продажу кондиційного насіння у порівнянні з країнами ЄС та іншими світовими лідерами.

Джерело: AgroTimes