speltaЗерно спельти має свої особливості. Воно схоже на пшеничне, але більше за розмірами і захищене жорсткою лускою. При цьому містить мінімальну кількість глютену, багато різних вітамінів і мікроелементів, більше протеїну (до 25%) та клейковини (до 50%) порівняно з поширеною в Україні м'якою пшеницею. «Тому борошно зі спельти використовується як окремо для виготовлення хлібобулочних й макаронних виробів, так і в якості поліпшувача до низькоякісного борошна», — розповідає заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Микола Пугачов.

Спельту цінують за високі якісні показники та смак. Вона використовується у хлібопекарстві, виготовленні круп, макаронів, десертів, у дієтичному та дитячому харчуванні.

Пугачов погоджується, що спельта є досить стійкою до погодних негараздів і добре росте в різних кліматичних умовах. «Технологія виробництва схожа до м'якої пшениці й більше відповідає вимогам органічного землеробства. Проте її врожайність становить лише 70-80% від урожайності звичайної пшениці в ідентичних умовах вирощування», — говорить він.

За даними Інституту аграрної економіки, площі під спельтою наразі в Україні є незначними. Цим злаком у якості нішевої культури зацікавилися переважно фермери та господарства, які орієнтовані на експорт. Проте окремої офіційної статистики посівів в Україні не ведеться.

Селекцією спельти займається Всеукраїнський науковий інститут селекції. Наразі зареєстровано два сорти: Зорі України та Європа. Микола Пугачов розповідає, що перший сорт найчастіше вирощують для експорту, оскільки закордонні імпортери віддають перевагу зерну спельти в лусці. А сорт Європа більш придатний для внутрішнього ринку.

Микола Пугачов також додає, що попит на спельту значною мірою залежить від платоспроможності споживачів. «Оскільки небагато українців здатні платити за борошно спельти вдвічі дорожче від пшеничного, тому не прогнозуємо суттєвого збільшення обсягів споживання цього корисного продукту», — говорить він.

Микола Пугачов говорить, що виробництво спельти в Україні буде і далі орієнтуватися на експорт, переважно як органічна продукція. «Основними ринками збуту спельти будуть США та країни Європи, де злак має великий попит через поширену проблему — алергію на глютен. Також перспективними бачаться країни Середньої Азії, Індія та Китай», — каже він.

Джерело: AgroPortal