agropolitЗниження інтересу до молочного скотарства може призвести до занепаду сільських територій. Про це попередив заступник директора ННЦ Інституту аграрної економіки, член-кореспондент НААН Микола Пугачов.

«Найбільший спад поголів’я очікується у приватному секторі, ну і стабілізація у секторі великих і середніх спеціалізованих господарств. У виробників молока прогнозується менший спад і навіть зростання у спеціалізованих господарствах. Це не лише наші прогнози, Інституту аграрної економіки, з цими прогнозами у процесі переговорів погодились фахівці-прогнозисти ФАО. У ОСД взяли їх у роботу, тому тепер ці прогнози є їхніми прогнозами. Ситуація, у якій ми зараз знаходимось, можна змоделювати таким чином: без будь-яких змін буквально за 25 років ми будемо мати майже порожню територію без населених пунктів, без сільського населення, яке буде переважно зосереджене у великих, ну можливо ще у середніх містах. Щось схоже у світі вже є – такі держави, де 90% населення проживає в одному місті, а все інше це пустеля та гори», – сказав Пугачов.

Підтримати розвиток тваринництва на селі можливо, інвестуючи у розвиток та розбудову сімейних фермерських господарств, переконаний заступник директора ННЦ Інституту аграрної економіки, член-кореспондент НААН Микола Пугачов.

«Уявіть, у нас чимало об’єднаних територіальних громад, у яких чисельність сіл понад 41. Ну і 21-40 сіл – також дуже велике об’єднання. Ми говоримо, що майже 4 тис. сіл зникне буквально найближчі 10 років. Це зникнуть люди, які там проживають, тобто вони, можливо, переорієнтуються, переїдуть кудись, але ці загрози є, зникне їхня економіка, включаючи і молочну. Ми говоримо про необхідність покращення поселенської мережі саме за рахунок розвитку сільських сімейних ферм, молочних ферм і розвитку вцілому сімейного фермерства», – сказав Пугачов.

У відповідь на ініціативу МЕРТ, яка пропонує розробити стратегію розвитку сільських територій до 2030 року, Інститут аграрної економіки запропонував внести туди серед актуальних – розвиток сімейних ферм, розповів заступник директора ННЦ Інституту аграрної економіки, член-кореспондент НААН Микола Пугачов.

«Якщо звернути увагу на тему міжнародних зобов’язань, Україна як член світового співтовариства є учасником акції «Десятиліття сімейних фермерських господарств ООН». Вона триває до 2028 року. Як її учасник Україна має здійснювати заходи, щодо розвитку цих господарств. МЕРТ ініціювало розробку стратегії розвитку сільських територій на період до 2030-го року. Зі свого боку, Інститут аграрної економіки запропонував стратегічні напрями. Ми бачимо 19 найважливіших напрямів, дали їхнє обґрунтування й індикатори, цільові показники. Ми виходили з того, що сільські території – це сукупність не лише людей, які там проживають, але і тих галузей економіки, які мають забезпечити їм це проживання. І насамперед – це молочна галузь і тваринництво. Наше бачення ґрунтується на різних документах, від указів президента до цілей сталого розвитку всього людства», – розповів заступник директора ННЦ Інституту аграрної економіки, член-кореспондент НААН Микола Пугачов.

Джерело: AgroPolit.com