Молоко залишилось найбільш рентабельним продуктом у тваринництві – Юрій Лупенко
НовиниРівень рентабельності виробництва молока в усіх підприємствах за підсумками 2019 року перевищив результати 2018 року на 4,5 % і склав 20,6 %. Це – найвищий показник 2019 року серед усіх видів тваринницької продукції, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи нещодавно оприлюднені дані Державної служби статистики України щодо рівня рентабельності виробництва продукції сільського господарства в сільськогосподарських підприємствах.
За його словами, у сільськогосподарських підприємствах виробництво молока сільськогосподарських тварин усіх видів є стабільно прибутковим з 2007 року. Причому минулорічний рівень рентабельності є другим з 1994 року і поступається лише показнику 2017 року у 26,9 %.
У фермерських господарствах рівень рентабельності 2019 року був дещо меншим – 20,1 %. Однак він також перевищив показник 2018 року у 18,0 %, зазначив науковець.
Крім молока, прибутковим у тваринництві у 2019 році залишилось лише виробництво свиней на м’ясо – 4,7 % проти 6,9 % у 2018 році.
Виробництво яєць, яке у 2018 році мало рівень рентабельності 5,4 %, торік стало збитковим (-23,5 %). Рівень рентабельності виробництва м’яса птиці знизився з 5,7 % у 2018 році до (-3,7 %) у минулому році.
Також збитковими традиційно залишилось виробництво м’яса великої рогатої худоби (-27,1 %), овець та кіз (-39,7 %), вовни (-71,1 %) та меду (-32,2 %).
Однак у фермерських господарствах свою прибутковість зберегли м’ясо птиці (13,2 %) та мед (28,4 %), підкреслив вчений.
Зниження рентабельності виробництва продукції тваринництва у сільськогосподарських підприємствах пов’язане переважно зі зменшенням цін її реалізації, яке в цілому за 2019 рік склало 3,2 %. Водночас хронічна збитковість виробництва м’яса і вовни потребує спеціальної підтримки їх виробництва, тим більше що рівень споживання м’яса в Україні ще далекий від раціональних норм, підсумував Юрій Лупенко.