lendlordБільш виважений прогноз щодо майбутнього «зернового валу» презентував Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» НААН. Згідно зі сценарієм науковців аграрної галузі, зниження врожаю відбудеться на рівні 10% у порівнянні з минулорічним валовим збором зернових і зернобобових.

Таким чином, у 2020 році в Україні буде зібрано 67,5 млн т зерна. Зниження відбудеться за рахунок падіння виробництва озимої пшениці на 12,5% — до 24,2 млн т, кукурудзи на зерно на 10,3% (до 32,2 млн т) та ячменю на 8,7% (до 8,1 млн т). Проте, як свідчить прогноз, очікується підвищення у порівнянні з минулим роком виробництва жита (до 355400 т), ярої пшениці (до 698800 т), гречки (до 96400 т) і гороху — до 687400т. Ці види зерна наразі належать на групи «другорядних» у структурі валового збору й їх врожайність не здатна змінити загальну картину пропозиції.

Але фахівці Інституту окремо відзначили, що наведений розрахунок робився за песимістичним сценарієм, який було побудовано на підставі спостереження за дією двох факторів. По-перше, несприятливі погодні умови і брак вологи у ряді регіонів України. По-друге, зниження прибутковості основних сільськогосподарських культур минулого року.

Втім, питання з погодними умовами ще не до кінця зрозуміле — дощі у травні здатні виправити ситуацію. Відповідно, не є обставиною нездоланної сили й економічний чинник минулорічного зменшення прибутковості.

Тому поряд з песимістичним прогнозом Інститут надав і поміркований варіант, згідно з яким зниження обсягів виробництва зернових становитиме не більше 3% — тобто до 72–73 млн т.

Джерело: LANDLORD