Виробництво валової продукції рослинництва у 2020 році зменшиться – Юрій Лупенко
НовиниВиробництво валової продукції рослинництва у 2020 році зменшиться проти минулого року на 5,1 %, озвучив результати досліджень директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко, презентуючи чергову розробку наукового колективу під керівництвом академіка НААН Віктора Меселя-Веселяка «Прогноз виробництва сільськогосподарської продукції в Україні у 2020 році (лютий 2020 року)».
Найбільший спад обсягів виробництва, поінформував Юрій Лупенко, прогнозується по озимій пшениці – до 24,2 млн т (-12,5 %), кукурудзі на зерно – до 32,2 млн т (-10,3 %), ячменю – до 8,1 млн т (-8,7 %), сорго – до 175,8 тис. т (-8,2 %), а також соняшнику – до 14,5 млн т (-5,2 %).
Також суттєво порівняно 2019 роком зменшиться виробництво овочів відкритого ґрунту – до 8,7 млн т (-5,0 %) та продовольчих баштанних культур – до 483,5 тис. т (-14,1 %).
Дещо менше спад позначиться на урожаї ріпаку – до 3,1 млн т (-3,5 %), вівса – до 413,6 тис. т (-2 %) та проса – до 166,9 тис. т (-1,6 %).
Майже на рівні 2019 році збережеться врожай рису – 54,5 тис. т (-0,2 %) та картоплі – 20,2 млн т (-0,2 %).
Серед зернових культур, зазначив науковець, зростання врожаю слід очікувати по гороху – до 687,4 тис. т (+20 %), гречці – до 96,4 тис. т (+13,3 %), житу – до 355,4 тис. т (+6,7 %), ярій пшениці – до 696,8 тис. т (+5,3 %).
Крім того, прогнозується збільшення виробництва сої – до 3,9 млн т (+5,9 %), цукрових буряків – до 10,4 млн т (+2,4 %).
Обсяги виробництва овочів закритого ґрунту збільшаться проти 2019 року на 10,5 % – до 557,3 тис. т, плодово-ягідних культур – до 2,25 млн т (+5,7 %), винограду – до 377,3 тис. т (+3,5 %), зауважив Юрій Лупенко.
На його думку, спад виробництва продукції рослинництва пов’язаний переважно з умовами зимівлі озимих культур та нестачею вологи внаслідок відсутності снігу. Щодо основних зернових культур, то слід врахувати високу базу порівняння 2019 року, у якому було зафіксовано рекордний урожай,
Прогнозовані розміри недобору врожаю не складають загрози для забезпечення потреб внутрішнього продовольчого ринку та експорту сільськогосподарської продукції, підсумував Юрій Лупенко.