lupenko Сімейні ферми повинні стати основою сталого розвитку територій в Україні, зазначив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, виступаючи на засіданні Президії Національної академії наук, яке відбулося 18 грудня 2019 року.

Особлива роль сімейних ферм, які використовують більше 90 % сільськогсоподарських угідь і виробляють понад 80 % продовольства у світі, визнана Організацією Об’єднаних Націй. На знак цього вона проголосила 2019-2028 роки Десятиліттям сімейних фермерських господарств, зазначив він у своїй доповіді «Наукове забезпечення розвитку сімейного фермерства як основа сталості сільських територій».

В Україні розвиток фермерства був започаткований у 90-х роках минулого сторіччя. Втім, згодом частина ферм втратила ознаки сімейних. Нині сімейні господарства функціонують у вигляді малих фермерських господарств та особистих селянських господарств.

Водночас саме сімейне фермерство, у якому гармонійно поєднуються можливості сім’ї і ферми у розвитку економічних, екологічних, соціальних та культурних функцій, має найбільші можливості у забезпеченні сталого розвитку сільських територій. Саме сімейні ферми найбільше зацікавлені у збереженні біорізноманіття, сільського укладу життя та ресурсоощадливої сільськогосподарської діяльності; формуванні сталих продовольчих систем, забезпеченні зайнятості та зростанні доходів сільського населення, – тобто у досягненні проголошених ООН Цілей Сталого Розвитку 2030, зазначив академік.

За активної участі науковців останнім часом Україні формуються сприятливі умови для розвитку сімейного фермерства. Зокрема, до законодавства внесені зміни щодо запровадження визначення сімейного фермерства, розширення його організаційно-правових форм, застосування спрощеної системи оподаткування для сімейних ферм та ін. Урядом започатковано ведення Державного реєстру сімейних фермерських господарств, поінформував Юрій Лупенко.

Науковцями Інституту аграрної економіки сформовані пропозиції щодо ідентифікації сімейних ферм, створення спеціальних механізмів фінансової підтримки їх діяльності, інтеграції в організований аграрний ринок, стимулювання трансформації особистих селянських господарств у сімейні ферми, параметри основних їх моделей, нагадав доповідач.

Крім того, визначений потенціал вітчизняного сімейного фермерства, що складає близько 1 млн. господарств. Також розроблені рекомендації щодо створення сімейних ферм на основі визначеного алгоритму та варіантів дій на кожному етапі. Реалізація зазначених пропозицій та рекомендацій прискорить розвиток сімейного фермерства в Україні, а відтак і досягнення Цілей Сталого Розвитку 2030, підсумував Юрій Лупенко.

У засіданні Президії взяли участь та виступили представники Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, наукових установ різних відомств. Із вступним словом виступив Президент НААН Ярослав Гадзало, який підбив підсумки обговорення.

За результатами обговорення Президія НААН прийняла рішення, у якому конкретизовані завдання науки щодо розвитку сімейного фермерства в Україні, зокрема щодо підготовки проекту відповідної концепції на період до 2030 року.