sumy 1Учасники круглого столу «Засоби захисту рослин: економіка VS екологія», який відбувся 21 листопада 2019 року у Сумах, обговорили низку актуальних питань, серед них, зокрема, засоби захисту рослин (далі – ЗЗР) у сучасному землеробстві та фітосанітарна безпека; світові тренди у технологіях застосування ЗЗР; екологічні рішення застосування ЗЗР у сільському господарстві; економічно вигідні та екологічно доцільні добрива.

Директор Департаменту агропромислового розвитку Сумської обласної державної адміністрації Олександр Маслак у вступному слові акцентував увагу на важливості застосування засобів захисту рослин для отримання стабільних і високих урожаїв. За його словами, зарубіжна і вітчизняна практика свідчить, що втрати врожаю від шкідливих організмів та бур’янів можуть становити понад 30% валового збору рослинництва, при цьому значно погіршується і якість продукції.

Цю думку підтримала начальник Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області Оксана Голінач. Вона, зокрема, зазначила, що одним із важливих напрямів вирішення продовольчої проблеми є ефективне застосування сучасних засобів захисту рослин. Ставку при цьому слід робити на екологічно безпечніші препарати, оскільки людина і її здоров’я мають бути на першому місці.

Заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Ольга Ходаківська висловила занепокоєння щодо високої ймовірності – за відсутності рівноцінної альтернативи інсектицидам неонікотиноїдної групи – заміни їх значно небезпечнішими препаратами, а також втрати експортних позицій української агропродовольчої продукції на світових ринках, зумовлених ризиками щодо зниження урожайності сільськогосподарських культур та їх якості.

Про сучасні технології захисту рослин та світові інноваційні тренди поінформували науковці кафедри ЗЗР Сумського національного аграрного університету Володимир Власенко, Віктор Деменко, Юрій Міщенко та начальник відділу ЗЗР компанії «ІнтерАгроСтандарт» Євгеній Олефіренко.

Зі станом використання ЗЗР у Сумській області присутніх ознайомила начальник відділу контролю за обігом ЗЗР Управління фітосанітарної безпеки в Сумській області Олена Прощенко.

На необхідності зміщення тенденцій у бік застосування екологобезпечних методів боротьби із шкідниками, бур’янами та хворобами у сільському господарстві акцентував увагу заступник директора Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН Микола Собко.

У заході взяли участь представники органів виконавчої влади, науковці, аграрії та представники ЗМІ.

Організатори – Сумська обласна державна адміністрація, ГС «Всеукраїнська аграрна рада», ННЦ «Інститут аграрної економіки», Сумський національний аграрний університет.