2019 року обсяги виробництва сільгосппродукції можуть зменшитись на 3,7% – Юрій Лупенко
НовиниЗа прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, обсяги валової продукції сільського господарства у 2019 році становитимуть 258,6 млрд грн (у постійних цінах 2010 року). Це на 3,7% менше показників минулого року, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.
За його словами, валова продукція рослинництва може зменшитися на 5,3% проти показників 2018 року і становити 188,2 млрд грн.
Виробництво зернових і зернобобових культур прогнозується на рівні 68,4 млн т проти минулорічних 70,0 млн т, тобто на 2,3% менше, ніж торік.
Очікується збільшення виробництва ячменю, пшениці, ріпаку та овочів закритого ґрунту.
За розрахунками вчених Інституту аграрної економіки, прогнозується збільшення на 0,8% проти 2018 року виробництва валової продукції тваринництва – до 70,5 млрд грн.
Обсяги виробництва м’яса, молока і вовни зменшаться в межах 1,2-4,7%.
Виробництво яєць зросте на 3,4%, а м’яса птиці – на 7,4%.
Таким чином, у 2019 році збережеться тенденція стабілізації сільгоспвиробництва, досягнутого у попередні роки, а деякий спад зумовлений високою порівняльною базою 2018 року, коли Україна вперше у своїй історії перевищила валовий збір зерна у 70 млн т, підсумував Юрій Лупенко.
Довідка
Виробництво сільськогосподарської продукції на 2019 рік прогнозується відповідно до опрацьованої науковцями Інституту аграрної економіки методики: у рослинництві – за результатами фактичних посівів озимих зернових і зернобобових культур та розрахунку очікуваних посівів сільськогосподарських культур, у тваринництві – з урахуванням поголів’я худоби і птиці станом на 1 січня 2019 року.