export of_poultry_meatХарактерною тенденцією 2018 року стало посилення позицій м’ясопродукції українського виробництва на міжнародному ринку за рахунок курятини, поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов.

За його словами, торік був досягнутий абсолютний рекорд за обсягами експорту цього виду м’ясної продукції – 329 тис. т м’яса птиці.

2018 року завдяки триваючій широкій географічній диверсифікації та закріпленні на нових ринках збуту після втрати російського зберігалася позитивна тенденція збільшення обсягів експорту м’яса та субпродуктів. Торік обсяги експорту продукції м’ясної групи збільшилися проти показників 2017 року на 21,6% і становили 646 млн дол. США, в т.ч. експорт м'яса птиці - 506,6 млн. дол. США.

За його словами, 2018 року найбільше вітчизняної м’ясопродукції було вивезено до країн Євросоюзу, Близького Сходу та СНД. При цьому позначилася тенденція збільшення обсягів експорту цього виду агропродовольства до країн ЄС. Їх частка у вартісному вимірі склала 35%.

Лідируючу позицію у рейтингу імпортерів вітчизняного м’яса другий рік поспіль утримують Нідерланди (17,9%). Значними є також частки Словаччини (9,3%), Саудівської Аравії (9,0%), Білорусі (8,4%), Іраку (7,0%), Азербайджану (6,1%) та Німеччини (5,0%).

Загалом ці країни акумулювали майже 63% закордонних поставок м’ясної продукції, зазначив експерт.

Тенденція збільшення обсягів поставок українського м’яса та субпродуктів за кордон зберігається й цього року. У січні 2019 року експорт цього виду продукції перевищив показники відповідного періоду 2018 року на 18% і склав 45,6 млн дол. США, підсумував Микола Пугачов.