lupenkoНормативна грошова оцінка земель виконала і продовжує виконувати важливі економічні функції щодо регуляторної політики в державі, зокрема при оподаткуванні земельних ділянок, визначенні розміру орендної плати за них, справлянні державного мита, розрахунку втрат сільського господарства та ін. Вона є базовою для ринку сільськогосподарських земель, зазначив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, виступаючи на міжнародній науково-практичній конференції «Грошова оцінка земель в Україні: здобутки, проблеми, перспективи», яка відбулася у Національному університеті біоресурсів і природокористування України 8-9 листопада 2018 року.

Започатковані вченими Інституту аграрної економіки ще з 1968 року дослідження з оцінки земель дозволили, у тісній співпраці з Інститутом економіки НАНУ, Інститутом ґрунтознавства та агрохімії (Харків), Інститутом «Укрземпроект», розробити першу на теренах СНД Методику нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення, яку затверджено Постановою КМУ від 23 березня 1995 р.

Інститут взяв участь у апробації нової Методики грошової оцінки, що проводиться на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 7.02.2018 „Про проведення загальнонаціональної (всеукраїнської) нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення”. За результатами цієї роботи підготовлені та надіслані центральним органам виконавчої влади відповідні пропозиції, поінформував науковець.

Науковцями Інституту аграрної економіки спільно з ННЦ “Інститут агрохімії та ґрунтознавства імені О.Н. Соколовського” опрацьовано альтернативний методичний підхід до визначення показників нормативної грошової оцінки земель, який ґрунтується на нормативній (природній) урожайності зернових культур (без кукурудзи) та нормативних виробничих витратах на їх вирощування (за технологічними картами).

З точки зору сучасної теорії оцінки земель, такий підхід є більш об’єктивним, оскільки вихідні показники при визначенні критерію оцінки є нормативними, а не фактичними, тому позбавлені випадкових факторів впливу на результат. Нова нормативна грошова оцінка забезпечить справедливий перерозподіл земельної ренти на користь сільського господарства через запровадження земельного податку і орендної плати за землю, стабільне надходження коштів від плати за землю до місцевих бюджетів, підсумував Юрій Лупенко.