IMG 8913Формування та розвиток середнього класу є одним з найважливіших напрямів людського розвитку в сучасних умовах. Воно безпосередньо кореспондується з Цілями Розвитку Тисячоліття, визначених прийнятою на Саміті тисячоліття ООН «декларацією тисячоліття», і з 17 Цілями Сталого Розвитку до 2030 року. Саме тому науковою спільнотою Відділення економіки Національної академії наук України та Відділення аграрної економіки і продовольства Національної академії аграрних наук ініційовано проведення наукової конференції з проблем розвитку середнього класу в Україні за участі провідних науковців з даної проблематики, зазначив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, відкриваючи наукову конференцію «Соціально-економічні проблеми становлення середнього класу в Україні», яка відбулася на Житомирщині 21 червня 2018 року.

За його словами, становлення середнього класу слугує індикатором результативності реформ і свідчить про ефективність інституційної архітектоніки соціально-економічної системи держави. Саме тому у розвинутих країнах із соціально-орієнтованою економікою середній клас є домінуючим в суспільстві – його частка складає близько 60%.

Оцінюючи масштаби середнього класу в Україні, академік-секретар Відділення економіки Національної академії наук України, академік НАНУ Елла Лібанова, зазначила, що менше 5% дорослого населення країни відповідає одночасно трьом критеріям середнього класу, а саме: за доходами, освітою та самовизначенням. На її думку, головною перешкодою становленню потужного середнього класу є глибока нерівність. З метою скорочення нерівності необхідно забезпечити прискорене зростання доходів менш забезпечених верств населення, запобігати проявам дискримінації в суспільстві, забезпечити доступність соціальних послуг, проводити політику оплати праці на засадах справедливості, провести реформу пенсійного страхування.

Академік-секретар Відділення економіки та продовольства НААН, академік НААН Петро Саблук акцентував увагу на значимості у формуванні та становленні середнього класу на селі, а також освоєння постіндустріальної моделі розвитку економіки держави шляхом об’єднання капіталу землі з капіталом індустрії і забезпечення функціонування об'єднаного капіталу на високоприбутковому рівні завдяки застосуванню прогресивних та інформаційних технологій за участю знань і науки й вирішення на цій основі питань соціуму, розвитку середнього класу та сільських територій.

У розвиток підходів і критеріїв визначення середнього класу директор ДУ «Інститут економіки і прогнозування НАН України», академік НАНУ Валерій Геєць наголосив, що необхідно ставити питання про нові поведінкові характеристики середнього класу. Євроінтеграція насамперед має відбуватися не стільки в економічній і політичній сферах, скільки в соціальній. Зближення практики роботи вітчизняних і європейських соціалізаційних інститутів сприятиме формуванню у громадян України нової ментальності, визнанню загальнолюдських норм і правил при повазі до своєї самобутності, що слугуватиме передумовою успішної євроінтеграції в досяжній перспективі.

Про перспективи формування середнього класу в українській моделі обігу земель сільськогосподарського призначення доповів директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко. Результатом реалізації основних елементів запропонованої Інститутом Українській моделі обігу земель сільськогосподарського призначення стане формування конкурентоспроможних сімейних фермерських господарств та зростання доходів домогосподарств. Саме це забезпечить приріст середнього класу на селі, зміцнення сільських громад, збереження сільського укладу життя.

Запорукою розвитку середнього класу є соціальні інвестиції у громаду, наголосив заступник директора з наукової роботи Науково-дослідного інституту праці і зайнятості населення Міністерства соціальної політики України Леонід Ільчук, презентуючи методичні підходи щодо оцінки ефективності соціальних інвестицій  в ОТГ.

Як зазначив директор ДУ «Інститут економіки природокористування та сталого розвитку» НАН України, академік НААН Михайло Хвесик, важливого значення у формуванні середнього класу набуває забезпечення моделі сталого розвитку за всіма складовими – економічною, соціальною та екологічною.

Завідувач відділу економіки і політики аграрних перетворень Державної установи «Інститут економіки і прогнозування НАН України», член-кореспондент НАНУ Олена Бородіна з метою означення критеріїв середнього класу на селі презентувала типологію сільськогосподарських виробників у ЄС за їх величиною і класифікацію мікропідприємств та малих підприємств в Україні.

Розвиток середнього класу в Україні потребує чіткого визначення орієнтирів рівня життя. У доповіді головного наукового співробітника Інституту економіки промисловості НАН України Юрія Харазішвілі були представлені стратегічні значення індикаторів рівня життя та ресурсних індикаторів рівня освіти за реалістичним, оптимістичним та сценарієм повноцінного сталого розвитку на 2025 рік.

За результатами конференції її учасниками було ухвалено резолюцію щодо узагальнення висловлених пропозицій та направлення їх відповідним державним органам для врахування у реалізації державної політики розвитку середнього класу в України.

У роботі наукової конференції взяли участь представники Міністерства соціальної політики України, наукових установ Національної академії наук України, Національної академії аграрних наук, вищих навчальних закладів.