sunflowerВиробництво насіння соняшнику у 2017 році мало найвищий рівень рентабельності у сільськогосподарських підприємствах, зазначив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи оприлюднені нещодавно Державною службою статистики України дані щодо рівня рентабельності виробництва сільськогосподарської продукції в сільськогосподарських підприємствах.

За його словами, торік рівень рентабельності виробництва насіння соняшника у сільгосппідприємствах склав 41,3%, тоді як виробництва зерна – лише 25%.

При цьому проти 2016 року рентабельність соняшника зменшилася з 63,0% майже на 22 пп. Тоді як у 2015 році цей показник сягнув історичного з 1996 року максимуму у 80,5%, наголосив науковець.

Найвищою рентабельність виробництва соняшника була у сільгосппідприємствах, зареєстрованих у Києві, – 68,1%. У Вінницькій, Миколаївській та Тернопільській областях вона перевищувала 50%.

Водночас у Київській області цей показник склав лише 17,4%, а у Закарпатській області виробництво соняшника взагалі було збитковим – (-7,2%).

Висока рентабельність виробництва насіння соняшника є основним чинником, що визначає зацікавленість агропідприємств у цій сільгоспкультурі, а, отже, зберігатиметься й надалі, підсумував Юрій Лупенко.