Kuchma

Президент України (1994-2005) Леонід Кучма дав інтерв’ю газеті «Факти», у якому, зокрема, відзначив роль Інституту аграрної економіки у формуванні сучасної української аграрної політики. Пропонуємо відповідний фрагмент цього інтерв’ю:

" — … про аграрну політику. Для багатьох було несподіваним те, що до глибини душі промисловець Кучма став успішним менеджером аграрних перетворень.

— У мене були кваліфіковані помічники.

— Хто?

— Хай інші не ображаються. Однак назву лише одне прізвище — директор Інституту аграрної економіки, який за моїм призначенням обіймав посаду віце-прем'єра по селу, — Петро Саблук. Зважте і на те, що моїм першим указом з питань економічної політики після оприлюднення у Верховній Раді п’ятирічної програми «Шляхом радикальних економічних реформ» був указ про земельну реформу (листопад 1994 року). В указі йшлося дійсно про чи не найбільш значущі радикальні економічні перетворення постсоціалістичної історії нашої держави — роздержавлення земель сільськогосподарського призначення і їх безкоштовну передачу через систему паювання у власність тих, хто її обробляє. Доречно нагадати, що передача у приватну власність присадибних ділянок (так звана мала приватизація земель) здійснювалася також за моїм на той час прем’єрським декретом. Подобається це комусь чи ні, але ж факт залишається фактом: земля утвердилася в Україні у формі приватної власності за нормативними документами Кучми. Системна перебудова АПК на ринковій основі розпочиналася з цього — із запровадження приватної власності на землю.

Відповідно до указу було розпайовано 27,5 мільйона гектарів сільгоспугідь, 6,8 мільйона громадян — мешканців сіл — отримали, ще раз повторюю, безкоштовно право на земельну частку, яка в середньому по країні становила 4,2 гектара. Щоб читач зрозумів масштабність зробленого, зазначу, що у Польщі, яка є одним із провідних виробників аграрної продукції в Євросоюзі, площа сільськогосподарських угідь складає 15,9 мільйона гектарів. Яка вартість переданих селянам земель? На це питання зможе дати відповідь лише конкурентний ринок земель, якого у нас ще немає. Однак очевидним є те, що йдеться не про мільйони, а про десятки мільярдів доларів. Існує загальна світова тенденція — вартість землі постійно зростає. Це стосується і нас.

Вирішення питань земельної реформи, яка ставила крапку на давно збанкрутілій системі соціалізації аграрного виробництва, супроводжувалося шаленим опором лівої опозиції. Навіть важко собі уявити — керівництво Верховної Ради більше десяти років порушувало питання про застосування вето до відповідного указу. Однак безперспективно. Ціною неймовірних зусиль нам вдалося відстояти свою позицію."

Фрагмент з інтерв’ю «Леонід Кучма: «У Європу треба йти з дієздатною державою, а не з простягнутою рукою», опублікованого у газеті «Факти» 11 липня 2018 року.