Рентабельність діяльності підприємств з виробництва м’яса курей зростає з 2008 року – Леонід Тулуш
НовиниЗа оцінками науковців Інституту аграрної економіки, виробництво м’яса птиці на відміну від інших видів діяльності у сфері тваринництва, зберігає свою прибутковість вже десять років поспіль – з 2008 року. Перш за все, це стосується сільськогосподарських підприємств, які забезпечують утримання значного поголів’я та переробку власно виробленої продукції, поінформував завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Леонід Тулуш, презентуючи результати проведеного вченими установи дослідження впливу наданих сільгосппідприємствам податкових преференцій на різні галузі сільгоспвиробництва в Україні.
За його словами, у 2008-2009 роках рентабельність діяльності, пов’язаної з виробництвом та переробкою м’яса птиці, коливалась у діапазоні 2-3%, а вже у 2010-2012 роках зросла майже утричі – до 6-8%. З 2014 року – після суттєвого зростання цін на курятину на внутрішньому ринку – рентабельність виробництва м’яса птиці включно з переробкою сягнула 18-24%.
Тобто впродовж останніх десяти років виробництво м’яса курей у спеціалізованих сільгосппідприємствах із значним поголів’ям жодного року не було збитковим – на відміну від інших видів діяльності у сфері тваринництва, зауважив експерт. Причому діяльність, пов’язана з виробництвом та переробкою м’яса птиці, характеризується чи не найвищим з-поміж інших видів тваринницької діяльності рівнем оборотності, що додатково підвищує рентабельність капіталу таких сільгосппідприємств.
Сумарний прибуток від виробництва та переробки м’яса птиці лише за останні чотири роки – 2014-2017 – перевищив 21,5 млрд грн або 1 млрд дол. США за офіційним курсом НБУ за відповідні періоди, наголосив Леонід Тулуш.
Майже аналогічна ситуація, зазначив він, складалася й з виробництвом яєць – лише з тією різницею, що надзвичайно висока як для аграрного сектора вітчизняної економіки рентабельність – на рівні 40-55% – спостерігалася у 2011-2015 роках. За цей період виробники яєць отримали прибутку в обсязі понад 13,6 млрд грн, що, за офіційним курсом НБУ, складає 1,2 млрд дол. США. Проте, з 2016 року – на відміну від виробництва м’яса птиці – рентабельність виробництва яєць знизилася фактично до нуля.
Суттєве зростання рентабельності діяльності у сфері виробництва та переробки м’яса птиці, в першу чергу, стало наслідком значного зростання цін. Причому навіть в умовах збереження державою податкових преференцій для птахівничих підприємств у вигляді звільнення від оподаткування, їх продукція на внутрішньому ринку невпинно дорожчала, зауважив експерт.
Хоча птахофабрики використовують у своїй діяльності переважно корми власного виробництва – вироблені афілійованими господарськими структурами, що мало б сприяти здешевленню їх продукції, ціни реалізації м’яса птиці сільгосппідприємствами за 2014-2017 роки зросли у понад 2,3 разу.
Так, якщо у «довоєнному» 2013 році реалізаційні ціни сільгосппідприємств на м’ясо птиці становили в середньому по Україні 12,2 грн/кг, то у 2017 році вони зросли до 28,3 грн/кг. За темпами зростання ціни на м’ясо птиці випередили ціни на усі інші види тваринницької продукції, крім м’яса великої рогатої худоби, поінформував Леонід Тулуш. Водночас реалізаційні ціни на яйця за цей же період зросли в 1,8 разу.
За результатами проведеного дослідження, доцільність надання птахівництву державної фінансової підтримки, зокрема у формі податкових преференцій, відпала ще з 2014 року, зауважив експерт.
Висока рентабельність птахівництва на фоні високої оборотності капіталу в нинішніх умовах потребує перегляду доцільності та механізмів фіскального стимулювання цієї галузі. Натомість спрямування коштів на фінансову підтримку державою виробництва інших видів тваринницької продукції, зокрема, яловичини, сприяло б підвищенню ефективності використання бюджетних ресурсів та забезпеченню більш збалансованого м’ясного раціону українців, підсумував Леонід Тулуш.