2017-11-30 investicii_v_apkЗа даними Державної служби статистики України, капітальні інвестиції у сільське, лісове і рибне господарство у січні-вересні 2017 року збільшилися проти відповідного періоду минулого року на 36,7% і склали 40980 млн грн, поінформував провідний науковий співробітник відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Микола Кісіль.

За його словами, частка аграрного виробництва у капітальних інвестиціях загалом по державі за 9 місяців цього року становила 15,8%, що менше, ніж за відповідний період 2016 року.

Хоча темп приросту капітальних інвестицій в аграрне виробництво у січні-вересні 2017 року був досить високим, однак порівняно з відповідним періодом минулого року, коли приріст капіталовкладень у галузь становив 62,8%, він помітно знизився. Такий характер динаміки цього показника типовий для післякризового періоду, коли інвестори спочатку активно реалізують відкладені під час кризи інвестиційні проекти, а потім їх інвестиційна діяльність набуває стабільного характеру, пояснив експерт.

Абсолютну більшість – 98,9% – інвестицій в аграрне виробництво у січні-вересні 2017 року було спрямовано у сільське господарство. При цьому вкладення у лісове господарство порівняно з січнем-вереснем минулого року зменшилися, а в рибне господарство – залишилися незмінними.

Капітальні інвестиції у виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів у січні-вересні 2017 року склали лише 12761,8 млн грн, зазначив Микола Кісіль.

У цей період зберігалася пріоритетність інвестування сільського господарства над харчовою промисловістю. З розрахунку на одну гривню капітальних інвестицій у харчову промисловість у сільське господарство було вкладено 3,17 грн. Таке співвідношення між інвестиціями у основні складові агропродовольчого комплексу характерно для етапу максимальної пріоритетності сільського господарства, зауважив науковець.

Враховуючи тенденції в інвестиційних процесах за січень-вересень 2017 року, слід очікувати, що річний обсяг капітальних інвестицій у сільське господарство з урахуванням об’єктів інфраструктури досягне 70 млрд гривень, підсумував Микола Кісіль.