2017-11-17 fermerskyi-milyardЧастину асигнувань за бюджетною програмою 2801230 «Фінансова підтримка розвитку фермерських господарств» необхідно спрямувати на стимулювання створення та розвитку фермерських господарств в організаційно-правовій формі фізичних осіб-підприємців, зазначив завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Леонід Тулуш в рамках розгляду законопроекту реєстр. №6490 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств» на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, яке відбулося 15 листопада 2017 року.

Серед очікуваних результатів урядової Концепції розвитку фермерських господарств на 2018-2020 роки, затвердженої розпорядженням КМУ №664-р від 13.09.2017, передбачено збільшення кількості фермерських господарств – із земельним банком не більше 100 га – не менш ніж на 10%. Досягти такого результату без впровадження заходів щодо стимулювання трансформації високотоварних господарств населення у суб’єкти підприємництва, очевидно, не вдасться, зауважив Леонід Тулуш.

На його думку, серед найбільших обтяжень для потенційних фермерських господарств, створених на базі реєстрації фізичної особи – підприємця (ФОП), поряд із невизначеністю механізму оподаткування, є й обов’язкова сплата єдиного соціального внеску (ЄСВ) «за себе» та за членів такого новоствореного фермерського господарства. Ціна питання з 1 січня 2018 року сягне близько 10 тис. грн на рік на одну особу. Така сума є непідйомною для більшості суб’єктів аграрного мікробізнесу із операційною площею до 20 га, зазначив експерт.

Відповідно, з метою стимулювання реєстрації високотоварними господарствами населення суб’єктів підприємництва та створення нових фермерських господарств (на базі ФОП) необхідно запровадити новий інструмент підтримки таких суб’єктів, вважає Леонід Тулуш.

За його словами, цей механізм повинен передбачати сплату новоствореними фермерськими господарствами у перші роки функціонування лише частини ЄСВ. Іншу частину повинна взяти на себе держава – за рахунок здійснення відповідної доплати, джерелом якої повинні стати асигнування, закладені в бюджетній програмі 2801230 «Фінансова підтримка розвитку фермерських господарств».

У такому разі голові та членам новостворених фермерських господарств буде зараховуватись у пенсійний стаж повний період здійснення відповідної діяльності (місяць за місяць) і саме це буде дієвим стимулом для реєстрації ФОП та створення фермерського господарства на базі високотоварних господарств населення, зауважив експерт.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, половини бюджетного ресурсу, закладеного по бюджетній програмі 2801230 «Фінансова підтримка розвитку фермерських господарств» – 500 млн грн – буде цілком достатньо для фінансування відповідних доплат у 2018 році та формування належного пенсійного стажу у членів новостворених фермерських господарств у формі ФОП, підсумував Леонід Тулуш.