2017-04-2525 квітня 2017 року за ініціативи Інституту економіки природокористування та сталого розвитку (ІЕПСР) НАН України, Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», Інституту сталого розвитку при Західному науковому центрі НАН України і МОН України, Президентського фонду Леоніда Кучми «Україна» та Наукового товариства імені Сергія Подолинського відбулося засідання круглого столу «Траєкторія сталого розвитку України: фізико-економічний вимір».

Директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, виступаючи на засіданні, презентував моделі сталого розвитку сільських територій, розроблених науковцями Інституту аграрної економіки.

Характеризуючи основні моделі розвитку сільських територій України, їх особливості, переваги та недоліки, академік, зокрема, зазначив, що перспективним базовим елементом моделі має бути селянин-власник сільгоспугідь. Адже саме за рахунок його господарювання формуватиметься середній клас на селі, а також зростатиме якість життя сільських жителів.

Формування моделей розвитку сільських територій має здійснюватися з урахуванням особливостей регіону, підкреслив Юрій Лупенко.

При виборі моделі сільського розвитку слід враховувати обмеженість земельних ресурсів, необхідність забезпечення зайнятості сільського населення та нормативів якості його життя, а також збереження довкілля.

Реалізація згаданих моделей потребує завершення земельної реформи, зокрема, запровадження обігу земель сільськогосподарського призначення на користь осіб, що проживають і самостійно господарюють на сільських територіях, підсумував Юрій Лупенко.

Радник дирекції Інституту аграрної економіки, академік НААН Петро Саблук наголосив на створення регіональних інноваційних центрів аграрного розвитку, які могли б поєднувати науку, виробництво та освіту та сприяти наближенню інновацій до виробника.

У заході також взяли участь науковці відділу земельних відносин Інституту аграрної економіки – завідувач відділу, д.е.н. Ольга Ходаківська та науковий співробітник Аліна Матвієнко.

Учасники заходу обговорили такі питання, як національна парадигма сталого розвитку України; пріоритети та домінанти раціонального природокористування в умовах загострення екзогенних викликів, посилення природно-ресурсних обмежень та поглиблення інституціональних перетворень; формування моделі переходу національної економіки на траєкторію сталого розвитку до 2030 року.

За результатами обговорення було прийнято відповідну резолюцію.

У заході взяли участь понад 60 представників органів державної влади, вітчизняних і зарубіжних наукових установ та громадських організацій, зокрема, видатні вчені й діячі в галузі раціонального природокористування та сталого розвитку, серед яких – академік НААН України, Герой України Петро Саблук, академіки НААН України Павло Гайдуцький, Юрій Лупенко, Михайло та інші.