2017-06-16 hodakivskaЗемля повинна належати тим, хто на ній живе і на ній працює, зазначила завідувач відділу земельних відносин та природокористування Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Ольга Ходаківська, виступаючи на засіданні круглого столу «Про ринок земель сільськогосподарського призначення», який відбувся в Івано-Франківську 16 червня 2017 року.

У своїй доповіді «Моделі обігу земель сільськогосподарського призначення» експерт, зокрема, зазначила, що світовий досвід вказує на існування різноманітних моделей обігу земель. Вони можуть бути ефективними лише тоді, коли враховують конкретні особливості тієї чи іншої країни та її національні інтереси.

Практично кожна країна світу у той чи інший спосіб регулює такий обіг. Є країни з «жорстким» регулюванням земельних трансакцій, такі як Данія, або «м’яким» – як у Німеччині, але практично кожна розвинена країна надає пріоритет місцевим фермерам, що проживають на даній території та ведуть господарство.

Першочергове право на викуп земельної ділянки надається орендарю або власнику суміжної ділянки, за умови, що він є фермером, самостійно господарює на землі та відповідає кваліфікаційним вимогам, а також зміг довести свою матеріальну і фінансову спроможність обробляти земельну ділянку.

Вибудовуючи модель ринкового обігу земель в Україні, слід, по-перше, навести лад у земельних відносинах, зауважила Ольга Ходаківська.

Далі, за її словами, необхідно розробити механізми підтримки малих і середніх форм господарювання.

Запровадження ринку земель саме по собі не зробить людей багатими. Багатими ми можемо стати тоді, коли використаємо усі можливі ресурси, зазначила науковець.

Тому зараз вкрай важливо запровадити програми підтримки малих і середніх форм господарювання, забезпечивши їм доступ до матеріально-технічних та фінансових ресурсів. Йдеться, зокрема, про довгострокові пільгові кредити на придбання земель, механізми розстрочення платежу при викупі належних їм земельних ділянок, стимулювання й підтримку молодих фермерів тощо.

Усі зусилля нині мають спрямовуватися на підготовку якісної реформи, адже необдумані рішення несуть серйозну загрозу національним інтересам, підсумувала Ольга Ходаківська.

Учасники заходу обговорили актуальні питання запровадження ринкового обігу земель сільськогосподарського призначення в Україні.

У заході взяли участь голова Івано-Франківської облдержадміністрації Олег Гончарук, народні депутати Анатолій Матвієнко, Михайло Довбенко та Леонід Козаченко, депутати обласної ради, експерти, а також представники об’єднаних територіальних громад, фермерських господарств та громадських організацій.