2017-06-08 pugachov_instytut-zemlerobstvaУряд України одним із своїх пріоритетів визначив підтримку малих форм господарювання на селі. Саме наука має розробити рекомендації щодо забезпечення їх ефективності і конкурентоспроможності, зазначив заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов, виступаючи на Всеукраїнській науковій конференції «Оптимізація земельних угідь як основна складова їх ефективного використання», що відбулася в Національному науковому центрі «Інститут землеробства НААН» 8 червня 2017 року.

У своїй доповіді «Ефективність використання сільськогосподарських угідь в ринкових умовах» він, зокрема, зазначив, що нині малі форми господарювання за показниками своєї діяльності по суті є рівноцінними до сільськогосподарських підприємств.

За результатами наукових досліджень, проведених науковцями Інституту аграрної економіки, господарства населення мають у своєму користуванні стільки ж землі, скільки й агропідприємства. Протягом 2010-2016 років господарства населення забезпечували виробництво від 39% до 46% продукції рослинництва, а продукції тваринництва традиційно виробляли більше половини – в межах 54%-61%.

Крім того, великі сільгосппідприємства працюють на орендованих у селян землях. Причому протягом останніх п’яти років спостерігається тенденція до заключення довгострокових – від 7 років – договорів оренди, зауважив експерт.

За його словами, якщо 2011 року частка договорів оренди сільгоспземель строком на 4-5 років складала 46,2%, то станом на 1 січня 2016 року було лише 26% договорів оренди, укладених на строк до 7 років. Натомість, кількість договорів оренди на строк 8-10 років зросла у 2016 році до 45%. А кількість договорів, укладених на строк понад 10 років, збільшилася з 11,4% у 2011 році до 17% у 2016 році.

За умов надання урядом підтримки малим формам господарювання на селі може виникнути небезпека розірвання договорів оренди з великими сільськогосподарськими підприємствами тими власниками землі, які захочуть працювати на своїх паях самі, зазначив Микола Пугачов.

Крім того, для господарств населення необхідно визначити оптимальні технологію виробництва, техніку та обладнання тощо.

І тут своє слово повинна сказати аграрна наука, аби забезпечити ефективне функціонування малих форм господарювання на селі, підсумував Микола Пугачов.