lviv-politehnika-logoНа державному рівні слід затвердити окремі методики щодо визначення вартості ліцензій, зазначила старший науковий співробітник відділу науково-організаційного забезпечення та координації досліджень Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Надія Столярчук, виступаючи на IV Міжнародній науково-практичній конференції «Проблеми формування та розвитку інноваційної інфраструктури: виклики постіндустріальної економіки», яка відбулася з нагоди 200-річчя «Львівської політехніки» 18-19 травня 2017 року у Львові.

Характеризуючи у своїй доповіді «Ліцензія як повноправний учасник господарського обороту» стан комерційного використання об’єктів інтелектуальної власності на території України, науковець визначила особливості кожного виду ліцензії, проаналізувала переваги та недоліки кожного підходу з оцінки об’єктів інтелектуальної власності, а також наголосила на необхідності оцінки та відображення в балансі вартості виключних ліцензій.

На її думку, в результаті врахування та відображення в балансі виключних ліцензій у складі нематеріальних активів відбудеться покращення показників інвестиційної привабливості фінансової звітності підприємства, а саме: коефіцієнту виробничих фондів, коефіцієнту фінансової стабільності, коефіцієнту фінансової незалежності, коефіцієнту фінансової стійкості, що є позитивним явищем. Крім того знизяться показники коефіцієнту фінансової залежності та коефіцієнту фінансового ризику.

Дані заходи в свою чергу сприятимуть зростанню вартості інтелектуальних активів в балансі підприємства та підвищенню рівня інвестиційної привабливості показників фінансової звітності, підсумувала Надія Столярчук.

Учасники заходу обговорили проблеми розвитку інноваційного середовища, використання міжнародного досвіду у розвитку інноваційної інфраструктури, проблеми формування конкурентного фахівця для постіндустріальної економіки тощо.

У конференції взяли участь близько 200 учасників. Серед них, зокрема, представники вищих навчальних закладів, наукових установ та органів управління України й інших країн.