capital invЗа даними Державної служби статистики України, капітальні інвестиції у сільське господарство, мисливство та надання пов’язаних з ними послуг за січень-грудень 2016 року, склали 44,2 млрд грн. Це в 1,5 разу перевищує відповідний показник 2015 року і повністю підтверджує наш прогноз, зроблений у грудні 2016 року, зазначив завідувач відділу інвестицій Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Микола Кісіль.

За його словами, такі темпи зростання обсягів капітальних інвестицій у сільське господарство, значно перевищують відповідні показники 2016 року по економіці України.

Крім того, досягнуті у 2016 році обсяги капіталовкладень у сільське господарство є рекордними для галузі за всі часи незалежності України і свідчать про високий рівень її інвестиційної привабливості, зазначив Микола Кісіль.

Це пов’язано, зокрема, із сприятливою для сільського господарства фазою циклу Саймона Кузнеця, а також оптимістичними оцінками інвесторами рівня прибутковості вкладень у виробництво аграрної продукції у майбутньому, перспектив зростання експорту і позитивного характеру розвитку військових подій, пояснив експерт.

Основним джерелом капітальних інвестицій в 2016 році були власні та залучені сільськогосподарськими підприємствами інвестиційні ресурси. Іноземні інвестори поки що не проявили помітної активності, зауважив науковець.

Дещо зросла зацікавленість національних інвесторів до розроблення і реалізації проектів створення нових тваринницьких потужностей. Очікується, що ця тенденція чітко більш виразно проявиться у середньостроковій перспективі, підсумував Микола Кісіль.