nnc iae smoll24 січня 2017 року під головуванням академіка-секретаря відділення, академіка НААН Петра Саблука та за участі віце-президента НААН, академіка НААН Валерія Жука відбулися загальні збори Відділення аграрної економіки та продовольства НААН.

Директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко представив звіт про основні результати виконання у 2016 році програми наукових досліджень НААН (ПНД) 40 «Теоретико-методологічне забезпечення економічного розвитку аграрного сектору економіки та сільських територій» («Аграрна економіка»).

За його словами, Інститут аграрної економіки здійснював функції науково-методичного центру щодо наукового забезпечення розвитку економіки агропромислового комплексу та координації дослідницької роботи 20 наукових установ НААН за ПНД 40 «Аграрна економіка». У 2016 році програмою передбачено виконання 52 науково-дослідних робіт, з них – 30 фундаментальних, 20 прикладних та 2 пошукові. Безпосередньо Інститутом аграрної економіки виконувалось 14 фундаментальних та 8 пошукових тем.

У звітному 2016 році, поінформував доповідач, разом із співвиконавцями дослідження проводилися за чотирма підпрограмами:

·        40.01 «Теоретичні і методологічні засади забезпечення соціально-економічного розвитку сільських територій в умовах децентралізації управління» (керівник – Малік М.Й., академік НААН);

·        40.02 «Теоретико-методологічні засади забезпечення розвитку сільськогосподарського виробництва та розвитку земельних відносин в умовах формування ринкового обігу земель в Україні та регіонах»  (керівник – Месель-Веселяк В.Я., академік НААН);

·        40.03 «Теоретико-методологічні засади ціноутворення, розвиток ринків аграрної продукції, матеріально-технічних ресурсів та інновацій» (керівник – Шпичак О.М., академік НААН);

·        40.04 «Теоретико-методологічні засади фінансового, інвестиційного та облікового забезпечення економічного розвитку аграрного виробництва» (керівник – Дем’яненко М.Я., академік НААН).

У 2016 році за результатами завершених науково-дослідних робіт розроблено 17 теорій, стратегій і концепцій розвитку різних галузей АПК, 9 методик і методів, 77 - прогнозів, проектів законів, рекомендацій та моделей. Зокрема, розроблено низку проектів програмних і прогнозних документів.

Науковцями Інституту аграрної економіки також здійснено експертизу низку законодавчих і нормативних документів, а також розроблено кілька законопроектів, зазначив Юрій Лупенко.

В обговоренні звіту взяли участь віце-президент НААН, академік НААН Валерій Жук; академік-секретар Відділення аграрної економіки та продовольства НААН, академіка НААН Петро Саблук; академік НААН Броніслав Панасюк; академік НААН Григорій Калетнік.

За результатами обговорення загальні збори Відділення аграрної економіки та продовольства НААН затвердили звіт Інституту аграрної економіки за 2016 рік та прийняли відповідну постанову.