ForeignПроцес відпливу іноземного капіталу з агропродовольчих секторів економіки України, що був викликаний війною та іншими негативними чинниками, у 2016 році призупинився, зазначив завідувач відділу інвестицій Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Микола Кісіль.

За повідомленням Державної служби статистики України, загальний обсяг іноземного акціонерного капіталу у сільському, лісовому і рибному господарстві на початок жовтня 2016 року склав 517,8 млн дол. США, що на 3,1% більше, ніж на початок року.

У поточному році зацікавленість інвесторів до харчової промисловості зросла, зауважив експерт.

Прямі іноземні інвестиції у виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів за січень-вересень 2016 року зросли на 1,5% і склали 2477,8 млн дол. США. Іноземні інвестиції у сільське господарство у цьому році спрямовувалися переважно на будівництво тваринницьких комплексів, поінформував Микола Кісіль.

За його словами, про можливість подальшого зростання інвестицій в агропродовольчі сектори економіки України свідчать наміри іноземних компаній вкладати капітал у виробництво м’ясної та молочної продукції, виробництво та експорт олії, на закладку багаторічних насаджень, будівництво картопле-, овоче- та фруктосховищ, створення об’єктів з виробництва і використання біогазу, сироваріння тощо.

Зацікавленість щодо придбання українського агробізнесу проявляють кілька великих інвестиційних фондів з Європи, США і арабських країн.

За оцінками науковців Інституту аграрної економіки, у найближчій і середньостроковій перспективі основним джерелом надходження іноземного капіталу в агропродовольчі сектори економіки будуть різні види іноземних кредитів.

Проте іноземні інвестори поки що недооцінюють перспективи створення в Україні різноманітних потужностей з виробництва, перероблення та експорту  агропродовольчої продукції, підсумував Микола Кісіль.