У 2016 році обсяги сільськогосподарського виробництва збільшаться до 248,2 млрд грн – Юрій Лупенко
НовиниЗа розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, обсяги валової продукції сільського господарства у 2016 році на 3,7% перевищать показники минулого року і становитимуть 248,2 млрд грн, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.
За його словами, валова продукція рослинництва прогнозується на рівні 178,7 млрд грн – на 6,1% більше, ніж торік. Очікується збільшення обсягів виробництва переважної більшості культур. Виняток складають лише просо, сорго, ріпак, овочі, плоди та ягоди.
За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, цього року виробництво зернових і зернобобових культур прогнозується на рівні 64,2 млн т, тобто на 6,9% більше минулорічного показника. Збільшення обсягів виробництва відбудеться за рахунок підвищення урожайності на 9,1%, зауважив Юрій Лупенко.
Пшениці цього року зібрано майже на рівні минулого року – 26,7 млн т (+0,7%). Зменшення посівних площ під цією культурою на 9,5 % було компенсоване підвищенням урожайності на 11,3%, пояснив академік.
За його словами, внаслідок збільшення урожайності на 15,4% обсяги виробництва ячменю збільшилися до 9,7 млн т (+17,3%).
Виробництво кукурудзи слід очікувати на рівні 25,4 млн т, що на 8,8% більше, ніж у 2015 році.
Завдяки підвищенню урожайності – з 10,1 ц/га до 13,2 ц/га (+31,9%) – більш ніж на третину збільшиться виробництво гречки. Очікується, що 2016 році її буде вироблено близько 173 тис. т проти минулорічних 128,1 тис. т.
Вперше з часу анексії АР Крим, зазначив експерт, валове виробництво рису перевищить результати 2013 року (+8,4%) і становитиме 69,5 тис. т. Це також на 11,2% більше, ніж минулого року.
Майже вдвічі порівняно з минулим роком збільшиться виробництво гороху – до 773,5 тис. т (+95,5%).
Проса зібрано 185,1 тис. т, або на 13,2 % менше, ніж торік.
Серед олійних культур зберігається тенденція приросту виробництва сої. 2016 року обсяги її виробництва зростуть на 5,6% і становитимуть близько 4,2 млн т.
Виробництво соняшнику збільшиться на 20,8% і сягне рекордної для України позначки у 13,5 млн т.
Обсяги виробництва ріпаку зменшаться проти 2015 року майже на третину (-32,0%) і становитимуть близько 1,2 млн т.
Внаслідок збільшення площі вирощування – з 236,9 тис. га до 292,4 тис. га – виробництво цукрових буряків збільшиться порівняно з минулим роком майже на чверть (+24,5%) і становитиме 12,9 млн т.
Обсяги виробництва картоплі зростуть з 20,8 млн т у 2015 році до 21,64 млн т (+3,9%) цього року.
Зберігатиметься тенденція скорочення виробництва овочів – до 9 млн т (-2,6%).
Плодів та ягід буде зібрано близько 2,1 млн т – на 4,1% менше, ніж 2015 року.
Майже на рівні показників минулого року залишиться виробництво винограду – 390 тис. т (+1%).
За прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, валова продукція тваринництва очікується на рівні 69,5 млрд грн, що на 2,1% менше показників 2015 року.
Вчені розраховують, що обсяги виробництва м’яса – продукції вирощування худоби і птиці – дещо перевищать показники 2015 року (+0,3%) і становитимуть 3210,7 тис. т.
Виробництво м’яса свиней залишиться на рівні минулого року – 1024,0 тис. т, а м’яса птиці збільшиться на 2% – до 1536 тис. т.
Зменшення виробництва м’яса великої рогатої худоби прогнозується близько 3,2% – до 583 тис. т.
Обсяги виробництва м’яса овець та кіз становитимуть 27 тис. т – 97,1% до рівня 2015 року, а вовни – 2,1 тис. т, що на 8,7% менше, ніж торік.
Зберігатиметься тенденція зменшення обсягів виробництва молока – до 10368,0 тис. т, що на 2,3% менше рівня минулого року.
Яєць прогнозується одержати 15,0 млрд шт. Це складе 89,6% проти результатів 2015 року.
Загалом у 2016 році спостерігатиметься збільшення обсягів виробництва переважної більшості видів сільськогосподарської продукції, підсумував Юрій Лупенко.