komitet11 листопада 2016 року завідувач відділу податково-бюджетної політики Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Леонід Тулуш взяв участь у засіданні робочої групи Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин, присвяченому проблемі реформування системи державної фінансової підтримки розвитку сільського господарства в умовах припинення дії спеціального режиму справляння податку на додану вартість.

Учасники заходу обговорили питання формування механізму трансформації даного спеціального податкового режиму у програму прямого дотування галузей із більш високою доданою вартістю, розвиток яких сприяє підвищенню рівня зайнятості сільського населення.

Передбачається, що суми податку на додану вартість, нараховані на поставки відповідних видів продукції – тваринництва, садівництва, овочівництва, виноградарства, садівництва, ягідництва – будуть спрямовуватись до спеціального фонду державного бюджету з метою формування цільового джерела для виплати дотацій суб’єктам пріоритетних видів діяльності, що виявлять бажання взяти участь у відповідній програмі підтримки.

Напрацьовані учасниками робочої групи матеріали у вигляді законопроекту були передані Голові Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Ніні Южаніній та Прем’єр-міністру України Володимиру Гройсману.

У засіданні взяли участь народні депутати, провідні експерти, представники ключових аграрних асоціацій.