dsc 8008_30579550245_oРинковий обіг сільськогосподарських земель через купівлю-продаж потребує запровадження ефективних регуляторних механізмів, зазначив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, виступаючи на засіданні Президії НААН, яке відбулося 26 жовтня 2016 року.

За його словами, організація ринкового обігу земель є необхідною передумовою надходження інвестицій у галузь, запровадження іпотечного кредитування та фінансування сімейних господарств.

Як свідчить світовий досвід, кожна країна у той чи інший спосіб регулює ринковий обіг земельних ділянок та прав на них, виходячи із конкретних особливостей та національних інтересів.

За результатами досліджень науковців Інституту аграрної економіки, при запровадженні ринкового обігу сільськогосподарських земель необхідно, зокрема, ввести обмеження щодо суб'єктного складу потенційних покупців земельних ділянок сільгосппризначення, а також розміру земель, що можуть набуватись у власність однією особою.

Крім того, слід встановити регресивну шкалу державного мита за посвідчення переходу права власності на землю, закріпити переважне право придбання земель власниками та користувачами суміжних земельних ділянок, а також встановити вимоги до покупців земельних ділянок.

Доцільно також визначити низку заходів з запобігання “тіньовим” схемам обігу сільськогосподарських земель, а також встановити мінімальний розмір земельної ділянки сільськогосподарського призначення, яка не підлягає поділу.

Запровадження зазначених регуляторних механізмів дозволить забезпечити ефективне функціонування ринкового обігу сільськогосподарських земель через купівлю-продаж, зазначив Юрій Лупенко.