mtzРозвиток аграрного виробництва потребує наявності та структурованої збалансованості матеріально-технічної бази, яка б відповідала світовим стандартам і сучасним вимогам щодо застосування новітніх технологій. Проте наявних обсягів інвестування недостатньо для забезпечення необхідної моделі відтворення галузевих основних засобів, зазначив завідувач відділу матеріально-технічних ресурсів Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Олександр Захарчук.

За його словами, забезпеченість сільського господарства основними засобами не відповідає загальним потребам виробництва.

За даними Державної служби статистики України, станом на 1 січня 2016 року вартість основних засобів у промисловості у фактичних цінах порівняно з 2015 роком зросла майже удвічі. При цьому вартість основних засобів сільського господарства за цей же період зросла на 27,5% та досягла 205,6 млрд грн.

Але, за розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, приріст вартості основних засобів сільського господарства значною мірою обумовлений їх переоцінкою (9%) та інфляційними чинниками (43,3%). За цей період ціни на трактори, сільськогосподарські машини та автотранспорт зросли в 1,4 разу, на будівельно-монтажні роботи – в 1,2 разу, на будівельні матеріали – в 1,3 разу.

Таким чином, частка основних засобів сільського господарства в загальному фондовому балансі національної економіки зменшується як за статистичними даними, так і за розрахованою нами вартістю переоцінених основних засобів, зазначив Олександр Захарчук

За його словами, фактична оснащеність сільського господарства України в розрахунку на одиницю площі значно відстає по цьому показнику від низку інших країн Європи. Зокрема, вартість основних засобів на 100 га сільськогосподарських угідь в Україні менша порівняно з аналогічним показником у Росії в 2,1 разу, у Польщі – у 6,1 разу, у Великобританії – у 20,1 разу.

З огляду на це підвищення рівня фондозабезпеченості сільського господарства України, відповідність складу основних засобів кращим світовим зразкам, розвиток на інноваційній основі техніко-технологічного потенціалу сільськогосподарського виробництва є одним з найважливіших стратегічних завдань, підсумував Олександр Захарчук.