invesЗагальний обсяг капітальних інвестицій, освоєних у агропродовольчих секторах економіки за перше півріччя 2016 року, досяг рекордного за всю історію незалежної України темпу приросту – 58,6%, поінформував завідувач відділу інвестицій Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Микола Кісіль.

За даними Державного комітету статистики України, загальний обсяг капіталовкладень в ці сектори економіки становить 24,1 млрд грн. Це на 8,9 млрд грн перевищило показник відповідного періоду минулого року.

При цьому 81,6% цього приросту вкладень було забезпечено в сільському господарстві, зазначив вчений. Тут обсяги інвестицій за січень–червень цього року порівняно з аналогічним періодом минулого року зросли на 73,8%.

Приріст капітальних інвестицій у лісовому і рибному господарствах становив лише 0,8%, а у виробництві харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів – 18,4%.

Це свідчить про наявність пріоритетів у розвитку виробництва різних видів агропродовольчої продукції, зауважив експерт.

За оцінками науковців Інституту аграрної економіки, понад 96% інвестицій у І півріччі 2016 року були спрямовані у сільське господарство. При цьому у харчовій промисловості всі капіталовкладення були здійснені за рахунок внутрішніх джерел фінансування, тоді як іноземні інвестиції дещо зменшилися.

Найважливіші чинники інвестиційної активності у сільському господарстві – високий рівень його привабливості, накопичення внутрішнього капіталу в період певної невизначеності інвестиційних пріоритетів у зв’язку з військовими подіями 2014–2015 років, деяке зниження рівня інвестиційних ризиків внаслідок заходів з протидії корупції та впливу тіньових структур тощо, зауважив Микола Кісіль.

За його словами, найбільш помітно це проявилось у Житомирській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Тернопільській, Харківській, Херсонській і Чернігівській областях.

Дослідження вчених Інституту аграрної економіки свідчать, що у січні-червні 2016 року виразно проявлялася пріоритетність вкладень капіталу в сільське господарство порівняно з харчовою промисловістю.

Зміна рівня пріоритетності інвестицій у різні види виробництва агропродовольчої продукції відбувається відповідно до циклу Саймона Кузнеця, пояснив експерт.

За його розрахунками, фаза, сприятлива для виробництва продукції сільського господарства, розпочалася в Україні з 2010 року і триватиме до 2025 року. Потім наступить фаза пріоритетності інвестицій у харчову промисловість.

Тому в наступні роки інвесторам доцільно оцінювати інвестиційні проекти у сільському господарстві та вкладати кошти в ті з них, що забезпечують прийнятний для них рівень окупності вкладень, підсумував Микола Кісіль.